≫ 

Ružica je majka hrabrost: Operaciju na srcu radili su joj na živo, druga opcija bila je da abortira

"Ako govorimo o jačini bola, na lestvici do 10 ovo je bol koja vredi 20"

  • 8

Ružica je mogla da bira - da uradi abortus, a potom rutinsku operaciju ugradnje pejsmejkera i da nastavi normalan život sa sinom, ćerkom i suprugom. Ili da, ipak, poštedi nerođenu bebu, ali istrpi pravi horor u bolnici: ugradnju pejsmejkera na živo. Kao trudnici, to joj je bila jedina opcija.

Tačnije, dobila je samo lokalnu anesteziju na mestu uboda, a pejsmejker je potom preko vene stigao do srca. Tu je sve rađeno na živo. Udica, mali rez, bockanje.

- Pripremili su me i na kolicima dovezli u salu. Razgovarali smo sve vreme i lekari su mi govorili tačno šta će raditi i kako će to izgledati. Pokazivali su mi šta su ugrađivali u mene, pa sam tako videla kateter koji su kroz venu povukli do srca, pokazali su mi elektrodu koja na kraju ima malenu kukicu sličnu sidru da se lakše prikači za srce. To je najduže trajalo. Inače, ako govorimo o jačini bola, na lestvici do 10 ovo je bol koja vredi 20. Osetite kako vam diraju srce, razmiču tkivo, uvode, režu, bodu. Pritom morate biti potpuno mirni, tako da ne možete stiskati zube, vrištati, držati se za nešto - opisuje Ružica najmučnije trenutke koje je proživela dodajući da je ona u svojoj odluci da neće pobaciti bila toliko čvrsta da bi u tom času istrpela štagod da su joj radili.

Zapravo, beba koju je čekala nije bila planirana, ali to ne znači da je bila neželjena. Ružica nije htela da dozvoli da se budući život prekine zbog zdravstvenih problema koje je imala - strašne nesvestice zbog zastoja u radu srcca.

Lekari su joj rekli da je jedina opcija da abortira, jer pejsmejker moraju da joj ugrade.

- Došavši u bolnicu, ustanovili su da moraju da mi ugrade pejsmejker kako bi srcu kada stane poslao električne impulse. Ostali su šokirani kada sam im rekla da sam trudna. Lekari su tad utvrdili da mi ne mogu ugrađivati pejsmejker u trudnoći i preporučili su pobačaj. Nisam na to nikako mogla da pristanem. Bez obzira bila beba planirana ili ne, to je moja beba! Kardiolozi, kirurzi, pa čak i neurolozi govorili su da je najbolje da pristanem na pobačaj. Kad su lekari videli koliko sam odlučna u tome da ne želim pobačaj, većina je odustala i rekla da mi ne mogu pomoći. No, profesor Mijo Bergovec jedini je tada rekao da to možemo da uradimo, ali samo na jedan način. Bez anestezije - priča Ružica

A onda, posle bolne operacije, loše vesti.

- Prokrvarila sam. Ginekološkinja koja me pregledala rekla mi da verovatno beba nije preživela. Na svu sreću, krvarenje je brzo prestalo i sve je ostalo po starom. U bolnici sam nakon operacije provela još tri nedelje, a zatim sam otišla u Kliniku za ženske bolesti i porođaje. Poslali su me na test za Daunov sindrom i rekli da se beba presporo razvija, da je premalen u odnosu na svoju dob - kazala je Ružica.

U međuvremenu dobila je i trudnički dijabetes i visoki pritisak.

Ipak, dečak je, uprkos tome što je bio sitan i imao je male probleme u razvoju došao do toga da 4. razred osnovne škole završi kao odličan đak. Ružica će, posle svega što je preživela, morati u invalidsku penziju. Ali, sa osmehom i punog srca.

BILA JE NA IVICI SMRTI

Ružica opisuje i šta se dešavalo pre nego što je morala na hitnu operaciju...

- Sedeli smo Miro i ja zajedno i bavili se devojčicom. Zamračilo mi se, i to je to. Pala sam u nesvest. Nakon toga su mi krenule učestalije nesvestice i svako malo sam bila na Hitnoj. Svi nalazi su bili u redu, a moja je situacija bila sve teža. A onda sam konačno u dogovoru s kardiologom zatražila kompleksnije analize srca koje je trebalo da pokažu je li moj problem neurološke ili kardiološke prirode... - pričala je.

Dok je radila test stalo joj je srce i bila je na ivici smrti.

- Tada sam imala vantelesno iskustvo. Mislim da sam umrla. Sećam se samo dubokog muškog glasa koji mi je govorio: Svako od nas ima plan. Tvoj je plan da podigneš porodicu i decu na noge. I to je to. Ničeg drugog se ne sećam. Došla sam k sebi, poslali su me kući i rekli da čekam nalaz - nastavila je Ružica.

A uz nalaz sa snimanja srca, stigao je još jedan - Ružica je u međuvremenu zatrudnela i uspela je da sačuva i svoj i život svog sina Leona.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tom Sojer

    10. avgust 2019 | 23:54

    Svaka cast za hrabrost. Zelim ti puno srece i zdravlja takodje i tvojima. Zapanjen sam jos ?

  • Vukasin

    11. avgust 2019 | 00:09

    I onda vidim kometare decurlije kako je Kija iz Zadruge simbol snage i borbe. Pored ovakvih osoba...

  • Zena

    11. avgust 2019 | 00:08

    Draga zeno ti si heroj! Zelim ti svu srecu ovog sveta i da uzivas sa porodicom jer ako neko zasluzuje ti si posebna..nemam reci.Toliko ljubavi ... Srecni bili 100 godina.Jedinstvena zeno! Svako dobro i Bog vas cuvao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA