Baka (84) pala u nesvest i otišla lekaru, pregled joj zakazali za 420 dana - jer takva su pravila

Čekanje na pregled predstavlja veliki problem u istarkoj bolnici. U to se uverila i gospođa Ivančić kojoj je kardiološki pregled zakazan tek u avgustu sledeće godine

  • 16

Dinori Ivančić (84) iz Istre pozlilo je krajem maja usled nesvestica, a neurolog ju je uputio kardiologu na dalju dijagnozu i lečenje. Sve bi to bilo normalno da joj uput nije napisan za avgust sledeće godine. Shvatila je da će morati da čeka punih 420 dana kako bi se pregledala, a za tih godinu dana i tri meseca ne zna se šta će biti sa njom i da li će se njeno zdravlje eventualno pogoršati.

Njen suprug Silvio Ivančić kaže su u početku mislili da je u pitanju greška greška, da će morati da čekaju "samo" tri meseca, pa su ponovno otišli do bolnice da provere termin upisa. Tamo je ipak utvrđeno da doktor nije pogrešio i da joj je pregled ciljano zakazan za avgust 2020. godine, presnosi "Glas Istre".

- Supruga se krajem maja samo odjednom srušila i na kratko je ostala bez svesti. Kada je došla k sebi, na preporuku izabranog lekara završila je u bolnici, a nakon pregleda neurologa, dijagnostiikovani su joj kolaps i sinkopa - kaže suprug.

Naime, sinkopa je iznenadni, prolazni gubitak svesti koji nastaje usled poremećaja razređenosti krvi u mozgu. Usled prestanka cerebralnog protoka krvi u trajanju od deset do petnaest sekundi, dolazi do gubitka svesti, a uzrok nastanka da budu i srčane poteškoće.

Duge liste čekanja veliki su problem pulske bolnice koja nastoji da ga reši i angažmanom novih lekarskih kadrova. Iako rade na zapošljavanju specijalista iz drugih ustanova, a u ovom trenutku je čak 80 zaposlenih u bolnici na dodatnom usavršavanju.

Velik problem je takođe prelazak lekara u privatne klinike ili odustajanje od specijalizacija.

(Telegraf.rs/Glas Istre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    13. avgust 2019 | 11:49

    Šta je narode što kukate, nije vam se svdela Titova diktatura i besplatno zdrastvo, hteli ste kapitalizam, platite kod privatnika i bićete odma pregledani. PRC

  • Tiši

    13. avgust 2019 | 10:58

    Cim je ona stigla do lekara nije joj nista. Samo prave redove po bolnicama i nista drugo. Koji djavo trazi na 40 stepeni. Zdravi ljudi pa padaju u nesvest.

  • Crni

    13. avgust 2019 | 10:07

    Dali je u Srbiji drugačije?Evo ja cekm internetu u Novom Sadu na EHO srca skoro godinu dana i nema me još ni u najavi za pregled...A

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA