Italijanski gradonačelnik o trovanju na Hvaru: Uzrok je plin, svi smo spavali na istoj strani broda

Troje odraslih je stabilno, ali brat (5) i sestra (14) su u kritičnom stanju

  • 5
Bruno Mankuzo Foto: Facebook

Muškarac koji je preminuo na jahti u Hvaru je italijanski menadžer Euđenio Vinci (57), a svi putnici koji su se otrovali na brodu su sa Sicilije iz grada Sant'Agata di Militeljo.

Bio je oženjen Manuelom Fjaskonaro s kojom je imao sina. S njim je na brodu bio i Bruno Mankuzo, bivši senator i aktuelni gradonačelnik Sant'Agata di Militela. On se takođe otrovao,  ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.

- Svi mi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Rekao bih da je uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za klimatizaciju, mislim da je u pitanju kvar na tom sastavu. Uveren sam da hrana nije u pitanju jer deca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala. U restoranu nas je večeralo šestoro, nas četvoro smo imali simptome, dok je dvoje naših prijatelja dobro - govori Bruno Mankuzo za Večernji list, iz bolničke sobe u Splitu gde se sa suprugom oporavlja od trovanja.

Podsetimo, petoro ljudi je prevezeno u splitsku bolnicu. Troje odraslih je stabilno, ali brat (5) i sestra (14) su u kritičnom stanju. Otkazuju im vitalni organi i bore se za život. Uzrok je još nepoznat i čekaju se nalazi. Restoran u kojem su italijanski gosti jeli je zapečaćen tokom inspekcije pa se istražuju uzorci hrane. Međutim, nije isključeno ni trovanje gasom.

Eugenio Vinci Preminuli Euđenio Vinci, Foto: Facebook

- Na brod smo došli pola sata posle ponoći i povukli se u kabine na spavanje. Nedugo zatim, oko dva iza ponoći, uhvatila me jaka mučnina. Nekako sam došao do kupatila i povratio. U isto vreme pozlilo je i mojoj supruzi, ali smo uspeli nekako da se smirimo i legnemo u krevet. Zaspali smo tvrdim snom, kao da smo omamljeni ili hipnotisani, apsolutno ništa nismo čuli ni videli do jutra - priseća se.

Sledećeg jutra, oko 10 sati, kad su još omamljeni izašli iz kabina dočekala ih je strašna scena - njihov prijatelj Euđenio ležao je mrtav u kupatilu, a njegovoj partnerki je bilo loše.

- Prema mojoj proceni, umro je ranije, možda oko tri iza ponoći. I nije umro od posledica trovanja, već je izgubio svest, pao i udario glavom u kadu - kaže Mankuzo, inače lekar po struci.

Dvoje dece takođe je osećalo mučninu. Za Euđenia nije bilo spasa, a ostale je helikopter prevezao u bolnicu u Split. Vincijeva supruga je u težem stanju, dok se Mankuzo i supruga dobro oporavljaju.

Ni toksikolozi ne isključuju mogućnost da su se svi otrovali gasom.

(Telegraf.rs/24sata.hr/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA