• 10

Preminuo novinar, publicista i pisac Denis Kuljiš

Ostavio je zanačajan trag na novinarstvo u regionu

  • 10

Novinar, urednik i publicista Denis Kuljiš (68) preminuo je danas u Zagrebu  nakon kratke i teške bolesti.

Iza njega su ostali supruga i dvoje dece.

Pisao u novinama od 1972. godine. Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. decembra 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Redovno je pisao u novinama od 1972. godine, a 1979. se zaposlio u Poletu i 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće Media Press koje je imalo udeo u pokretanju Globusa, prvog privatnog nezavisnog političkog nedeljnika u Hrvatskoj. Bio je prvi glavni urednik Globusa i na toj funkciji proveo je punih pet godina, a kompanija koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH).

Hrvatski novinar Denis Kuljiš

Hrvatski novinar Denis Kuljiš Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zatim je napustio EPH i s ostalim deoničarima kompanije Media Press pokrenuo politički nedeljnik Nacional, koji je vodio dve godine. Nakon toga je pokrenuo dvonedeljnik Ultra koji je propao.

Obavljao je i uredničke poslove, te je svojevremeno bio zamenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista. Sudelovao je i kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan.

Pre 29 godina pokrenuo je prvi hrvatski politički tok šou "Kult ličnosti" emitovan te godine na 23 nezavisna televizijska kanala.

Krajem 2012. bio je među pokretačima još jednog hrvatskog dnevnika "21. stoljeće", u kojem je prva glavna urednica bila njegova supruga Nada Mirković. Dnevnik je ugašen nekoliko meseci kasnije zbog finansijskih problema.

Hrvatski novinar Denis Kuljiš

Denis Kuljiš Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu, te u nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, intenzivno se bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" objavljena je u Zagrebu 2001, a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu "Dva pamfleta protiv Tuđmana" objavio je 2005, a iste godine iz štampe je izišao i nastavak "Majmuna, gangstera i heroja", ovog puta s dodatnim opisima "geniji, lupeži i papci".

Napisao je i politički roman "Hrvatski bog Merkur" štampan u 10.000 primeraka.

U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • Misko

    Odlaze dobre osobe, vise ni Bog nece gadova.

  • Лука

    Мир му души! Ретко коректан и објективан новинар када је Србија била у питању.

  • Gale

    Pa sinoć bio u Ćirilici?!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima