• 40

Anđela (22) je mužu svoje drugarice Hamedu donirala kožu da mu spase život: Evo zašto je to uradila

Hamed Hasanović povređen je u strujnom udaru na radovima auto-puta u Crnoj Gori. Opekotine su mu zahvatile 60 odsto tela, bio mu je potreban donor kože - dva dana kasnije javila se Anđela iz Podgorice i rekla da želi da pomogne i da donira deo svog tela

  • 40

Region je dirnula priča o Podgoričanki Anđeli Lukačević (22) i njenom herojskom činu. Devojka je donirala kožu teško povređenom mladiću iz Bijelog Polja Hamedu Hasanoviću i pokazala da humanost nije samo reč.

Naime, Hasanović je nastradao početkom avgusta na izgradnji deonice auto-puta Bar - Boljari, kada ga je udarila struja izuzetno visokog napona dok je žicu za armaturu prenosio preko pruge. Tom prilikom je zadobio teške opekotine na 60 odsto tela. Iako je bio životno ugrožen, lekari Kliničkog centra Crne Gore uspeli su da stabilizuju njegovo stanje, a potom je transportovan za Beograd na dalje lečenje.

Ustanovljeno je da mu je potreban donor kože, a kada je čula šta se tačno dogodilo, mlada devojka iz Podgorice Anđela Lukačević odmah je odlučila da učini nešto što ne bi basš svako učinio - da donira kožu povređenom Bijelopoljcu kom je to bilo neophodno.

Anđela je za rubriku Jugosfera na portalu Telegraf.rs sa ponosom ispričala kako je došla na ideju da učini tako nešto.

Anđela Lukačević

Anđela smatra da uz prijatelje treba da bude i u srećnim i u tužnim trenucima; Foto: Privatna arhiva

- Momak kom sam donirala kožu je muž moje dugogodišnje prijateljice. Upoznali smo se kada su počeli da se zabavljaju, a prisustvovala sam i njihovom venčanju. Delili smo zajedno srećne trenutke, pa sam samim tim osetila potrebu i obavezu da im se nađem pri ruci i u teškim trenucima - istakla je Podgoričanka.

RADI DA BI UPISALA ŽELJENI FAKULTET

Anđela je zaposlena u jednom trgovačkom preduzeću u prestonici Crne Gore. Želja joj je da upiše fakultet, pošto ranije nije bila u mogućnosti. Sada, kako kaže, ima svoja primanja, nada se da će naći upisati željeni fakultet i da će naći posao u struci.

Krajem prošle nedelje otpuštena je sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu, gde joj je urađen zahvat, a da bi donirala kožu povređenom Hasanoviću, lekari su morali da joj odstrane tak deo tela sa obe butine. Nije joj trebalo dugo da se odluči na hrabar potez.

- Za nesreću sam čula posle dva dana i odmah zvala da pitam da li je to tačno i kako mogu da pomognem. Prijateljica mi je rekla da je potrebna krv ili koža. Odmah sam odlučila da ću dati kožu, jer ipak je teško naći nekoga ko će se odlučiti na to.

Anđela Lukačević

Anđeli je uklonjena koža sa obe butine, u petak je otpuštena sa Kliničkog centra Srbije; Foto: Privatna arhiva

Anđela priznaje da su joj roditelji bili pomalo zabrinuti i da nisu rado pristali na to da njihova ćerka učini ono što je naumila, ali su ipak popustili.

- Kada sam saopštila roditeljima da želim da doniram kožu drugaričinom mužu, bili su u čudu. Na početku su se malo bunili i nisu se složili sa tom odlukom. Smatrali su da sam ipak mlada za tako nešto, s obzirom na to da imam samo 22 godine. Kasnije su se ipak složili sa mojom odlukom - priznaje mlada Podgoričanka.

Sa Anđelom Lukačević u Beograd je pošao i Hasanovićev kolega i prijatelj Rafet Fejzić (45) iz Rožaja, koji je takođe donirao kožu teško povređenom momku iz Bijelog Polja. Hrabra devojka dodaje da je put, smeštaj i sve potrepštine oko njihovog odlaska u Beograd finansirala jedna firma za gradnju, projektovanje i inženjering i neizmerno im je zahvalna zbog toga. Hasanoviću je u četvrtak prošle nedelje uspešno presađena koža i sada se oporavlja.

Heroina iz grada na ušću Ribnice u Moraču rekla je da se sa čovekom kom je donirala kožu nije čula, niti ga je videla pošto je ulaz o taj prostor bio strogo zabranjen, ali su joj doktori saopštili da je njegovo stanje stabilno.

Anđela je prošlog petka otpuštena iz beogradske bolnice. Sada boravi u rodnoj Podogorici gde se oporavlja od zahvata, a za nekoliko dana ponovo će doći u Beograd na zakazani pregled. Uskoro se nada da će sresti Hameda Hasanovića kom je pomogla, kao i članove njegove porodice.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Majka i beba svakodnevno vode bitku s retkom bolešću

(M. Živković)

Komentari

  • Podgorica

    Svaka cast monoj sugradjanki. Dobro je primijetila u komentaru jedna Dragana, da mu zena nije donirala kozu. Neka jr ziv i zdrav ovaj radnik i neka se brzo oporavi, ali ja moram da pri.ijetim- Operisao se u Beigradu, a kad je bio pokradeni referendum svi oni su glasali za razbijanje drzave. I u buduce ce podrzavati ideje kojerabijaju srpstvo. Znam slican primjer jedne muslimanke iz Pg, aktivne u svim izborima ( naravno na strani Mila ) kada je imala saobracajnu nesrecu, isla je nekoliko puta na operaciju u Bg, ali je direktno iz bolnice dosla i ukljucila se u kampanju za razbijanje ase drzave SCG.

  • Salamander

    I za moju hrabros niko nije cuo kada sam muslimana spasio od struje uhvatio je kotur sa strujom bio je mokar poceo je da penusa na usta i da se trese bio sam najblizi uhvatio sam alatku i udario po ruci kabal je ispao on poce da bezi opsova mi majku a nikad se nije zahvalio.Moglo je mozda i nesto teze da se desi ali eto srece u nesreci opet kazem pomogao sam mu i uvek me neka zelja vukla da idem u krizna podrucja da pomognem ljude nisam imao priliku.

  • Dragana

    Bravo za ovu devojku, ona je bila u stanju to uciniti, a zena jok

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima