• 12

Govor oca Gojka o tome kako smo bahati i nezahvalni: Budi zadovoljan onim što imaš, bog će ti dodati

"Niko ne ume da se zahvali na onome što ima, nego gleda šta nema"

  • 12

Govor oca Gojka Perovića, rektora cetinjske Bogoslovije, o zahvalnosti bogu i o tome da je dobro biti zadovoljan onim što imamo, pregledan je 300.000 puta. U ovom govoru, koji traje tri minuta, otac Gojko je izneo svu istinu: o tome koliko su ljudi bahati i nezahvalni, o tome koliko nam ništa nije dovoljno jer uvek hoćemo još. I još.

- Sve što smo dobili, poklonjeno nam je. Ja imam kod kuće decu, pa kad se vratim s puta, ne kupim isto svima, nego jednom kupim patike, drugom loptu... I svaki put je njihova reakcija ista: sin ne gleda šta je on dobio, nego šta je dobio onaj drugi - kaže Gojko Perović.

- Bilo je i nekoliko bračnih parova, koji nisu bili ni dve godine venčani i oni traže molitvu za decu. Pa, čekajte, tek ste stupili u brak. Ali, kažu, dve godine nemamo. Pa šta? Znam brakova gde ima puno dece, svi su zdravi, a po tri-četiri godine nije se niko rađao. Nego odmah kod doktora. Nije prošlo ni godinu i po, nema dece i idu kod doktora. E, kad kreneš kod doktora, onda ćeš stvarno da se razboliš. Kad krenu da te raščlanjuju, seciraju, rastežu, okreću naopačke, e više nisi normalan. Jednom sedi u onu čekaonicu, pa više nećeš biti normalan - objašnjava otac Gojko.

Kako kaže, ni oni bračni parovi koji imaju decu nisu zadovoljni.

- Bračni parovi koji imaju po četvoro-petoro dece, oni se tuku, psuju, pljuju, razvode. I sad ovi što se razvode, ja im kažem: pa nemojte ljudi, imate decu. Oni kažu da je to normalno. Ovi što nemaju decu, ja kažem: nemojte, imate jedno drugo. Oni isto kažu da je to normalno i da nije velika stvar. E, pa jeste velika stvar kad imate jedno drugo.

- Dakle, niko ne ume da se zahvali na onome što ima, nego gleda šta nema.

- Ako je čovek srećan sa onim što ima i ako ne gleda šta je drugi dobio, nego ako ono svoje razrađuje, onda bog na to ume da doda. Kaže, vidi što je ovaj raspoložen i fin, evo mu još. A kad kažete šta si mi samo ovo dao, onda, pre svega, taj čovek pravi sam sebi problem jer se zatvorio u toj ljutnji i misli samo šta mu nedostaje.

VIDEO: Njih dve nisu radile ništa i rešile su pitanje koje muči mnoge Srbe

(Telegraf.rs)

Komentari

  • flamantes

    Najprije svojim primjerom pokažite

  • Dusan

    Sve je tako...

  • PRC

    Pope izgleda da tvojim kolegama popovima mnogo i na brzinu bog nadodavao.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima