Teško bolesnog dečka s posebnim potrebama poslali u splitski zatvor. Umro je pod čudnim okolnostima

U zatvor je poslat zbog izazivanja požara. Sa 12 godina psihijatrijski se lečio zbog piiromanije, a prilikom krivičnog dela bio je pretežno neuračunljiv

  • 2

Kristian Vukasović (18) iz Jesenica kraj Omiša koji je preminuo u KBC-u Split, a da se nije ni probudio iz kome u kojoj je dovezen pre tri nedelje iz zatvora na splitskim Bilicama, sahranjen je danas, piše "Slobodna Dalmacija". Tačan uzrok smrti još nije utvrđen, a postavlja se pitanje da li je mladić uopšte smeo da bude u zatvoru u koji je doveden zbog izazivanja požara.

Kristian je bio dete s poteškoćama u razvoju, te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnostikovan teži invaliditet zbog telesnih i mentalnih oštećenja. Veštačeno je tada kako mora da ima pomoć i negu 24 sata dnevno.

Krajem marta ove godine na području Supetra izazvao je četiri požara jer boluje od poremećaja piromanije. Kasnje je priznao da je on izazvao plamen.

Sa 12 godina psihijatrijski se lečio zbog piromanije, a sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio pretežno neuračunljiv. Odveden je u Zatvor na Bilicama gde je bio do juna, kada je sklopio sporazum s tužilaštvom, a osuđen je na osam meseci zatvora.

Osim psihičkih problema, Kristian je imao i fizičkih poteškoća. Prilikom veštačenja stepena invaliditeta, utvrđeno je da Kristijan ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stepena. Dijagnostikovana mu je hiperaktivnost, kao i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom. Određeno je da mora da ima svakodnevnu pomoć.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    27. avgust 2019 | 23:46

    Tužno 😔

  • Mara

    28. avgust 2019 | 07:11

    Bravo za zakon. Ovom djecaku nije mjesto bilo tamo dje i ovom monstrumu koji je pobio ovoliko ljudi "zato sto mu nisu odmah "dali pare. Zar je to pravda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA