• 22

Zabrana komemoracije za više od 12.000 Srba koje su ustaše ubile kod Bihaća naišla na oštre reakcije

O skandaloznoj odluci lokalnih vlasti oglasio se i Miodrag Linta

  • 22
NDH, Nezavisna Država Hrvatska, Srbi, Srpski narod, Ustaše, Ustaša, Zločini, Zbegovi, Drugi svetski rat, Hrvati

Na Garavicama je ubijeno oko 12.000 ljudi srpske nacionalnosti; . Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta zatražio je od MUP-a Unsko-sanskog kantona da ukine odluku o zabrani održavanja komemoracije za više od 12.000 Srba koje su ustaše ubile na Garavicama kod Bihaća 1941. godine.

Linta ocenjuje da je u pitanju jedan u nizu "skandaloznih" pokušaja revizije istorije s ciljem da se negira, kako navodi, genocid koji je počinjen nad srpskim narodom na Garavicama i širom NDH.

- Jasno je da iza sramne i anticivilizacijske odluke MUP-a Unsko-sanskog kantona stoje nalogodavci iz Sarajeva s namerom da se negira zločin genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu i da se kao jedine žrtve prikažu isključivo Bošnjaci - smatra Linta.

Dodaje da je takvih primera negiranja i umanjivanja zločina nad Srbima za vreme NDH mnogo širom Federacije BiH, a da Srbija i Republika Srpska neće pristati na zataškvanje istine.

U slučaju da MUP ubrzo ne donese odluku o odobravanju komemoracije na Garavicama, Linta smatra da bi trebalo razmisliti o odbijanju zahteva bošnjačkih udruženja za održavanje komemoracije na mestima gđe su stradali Bošnjaci.

Linta ističe i da Srbi nikada neće odustati od održavanj komemorativnih skupova na Garavicama i drugim mestima jer je u pitanju civilizacijska, nacionalna i moralna obaveza da se neguje kultura sećanja na stradale.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • љиљана

    Прекрајање историје - досад виђено икс пута. И ко прекраја - конвертити и полутани.

  • HACK

    Od srebrenice su napravili spektakl a ova užasna svedočanstva iz 2. sv. rata (Jasenovac, Jadovno, Garavica i mnoga druga stratišta) , ne daj Bože da se uopšte pominju jer "to se nije ni desilo i Srbi samo naduvavaju istoriju". U bliskoj budućnosti Srbi treba da očekuju da budu optuženi i za 2.svetski rat(pošto su već za prvi "krivi").

  • Ana

    Komemoraciju treba odobriti I podrzati, pod uslovom da ne sluzi Dodiku u dnevno politicke propagandne svrhe. Zbog zrtava koje to ne zasluzuju.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima