"Za dom spremni" je ilegalan, osim ako ga uzvikuje Tompson

Na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Skradinu ovog je vikenda došlo do uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" na javnom prostoru, a što predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske

  • 6

Uprkos poslednjoj presudi Visokog prekršajnog suda i više presuda Ustavnog suda kao i one Evropskog suda za ljudska prava, institucije hrvatske države za sada nisu prijavile Marka Perkovića Tompsona za uzvikivanje ustaškog pozdrava za vreme koncerta u Tribunju krajem juna ove godine i u Skradinu ovog vikenda. Objašnjenja koja je Indeks dobio od strane šibenske policije i Opštinskog državnog tužilaštva o slučaju Tompson stvarno su neverovatna.

Na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Skradinu ovog je vikenda došlo do uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" na javnom prostoru, a što predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske.

NEKAŽNJENO SE DIŽE PESNICA I URLA SE "ZA DOM SPREMNI"

- Otpevaćemo u sećanje na Domovinski rat pesmu "Čavoglave'" onako kako smo je pevali... Idemo zajedno - najavio je pevač Perković na koncertu u Skradinu izvođenje "Čavoglava". Skradinom je za nekoliko minuta zagrmelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cele publike.

Iako izvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, policija i DORH nisu reagovali.

- Nadležna PP Šibenik preduzela je potrebne mere i radnje s ciljem dokumentovanja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje - koncert te je o svim dosad prikupljenim činjenicama prosleđen izveštaj nadležnom Opštinskom državnom tužilaštvu u Šibeniku. Dalje postupanje preduzeće se u koordinaciji s navedenim Državnim tužilaštvu - stoji u odgovoru šibenske policije koji je dobio Indeks. Iz odgovora je jasno kako protiv pevača Tompsona nije podignuta ni prekršajna prijava.

Marko Perković Tompson Foto: youtube.com/hrt

TUŽILAŠTVO JOŠ GLEDA KONCERT TOMPSONA OD PRE DVA I PO MESECA

Kako saznaje Indeks, MUP je zatražio izjašnjavanje DORH-a za događanja u Skradinu, ali i u Tribunju 24. juna 0ve godine, gde je Perković uz pomoć publike na isti način izvodio pesmu "Čavoglave".

- Opštinsko državno tužilaštvo dobilo je izveštaj Policijske uprave Šibensko-kninske o koncertima Marka Perkovića Tompsona u Tribunju u Skradinu. Izveštaj će biti razmotren te ako se iz njega i priloga ne proizlaze elementi krivičnog dela, obavestiće se o tome policija, kako bi mogla dalje postupati kao ovlašćeni primarni tužilac u prekršajnog postupku za prekršaje protiv javnog reda i mira - stoji u odgovoru ODO-a iz Šibenika. Iz odgovora je vidljivo kako ODO u Šibeniku nije uspeo da npravi ni izveštaj za događaj od pre dva i po meseca za koncert u Tribunju. Tužilaštvo tumači da policija tek nakon izveštaja eventualno može podneti prekršajnu prijavu.

SUD: POZDRAV JE KAŽNJIV I UTEMELJEN JE NA RASIZMU

S obzirom na rad DORH-a moguće je da ovaj izveštaj nikada neće izaći vani, a policija u Šibeniku ima sjajno pokriće zašto ovaj slučaj nije uopšte prijavila Prekršajnom sudu.

Pre dve nedelje objavljena je presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj je izvođač pesme "Bojna Čavoglave" pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava "za dom spremni" na njenom početku. Presuda je doneta 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pevač Mario Roso koji je Tompsonovu pesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obiležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

U presudi stoji da je pozdrav "za dom" ili "za dom spremni" korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu te time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

Prema tumačenju predsednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, izvođenje sporne pesme u delu uzvikivanja ustaškog pozdrava je zabranjeno, a policija i DORH moraju to poštovati sve dok sud, eventualno, ne donese drugačiju presudu o ovom slučaju. Isto tako zamenik šefa policije Josip Ćelić naglasio je kako policija mora sprovoditi zakon, u skladu sa presudom Visokog prekršajnog suda.

ZAMENIK POLICIJE GOVORIO JEDNO, POLICIJA RADI DRUGO 

Toga se, za sada, ne drže ni DORH ni MUP. Postupanje šibenske policije u suprotnosti je i s nedavnom izjavom zamenika šefa policije Josipa Ćelića.

- Policija nije tu da komentariše zakon nego da ga sprovodi. Shodno jedinstvenoj praksi policija će sprovoditi zakon. Ukoliko bude takva odluka Visokog prekršajnog suda donešena, naravno da ćemo postupati po zakonu - zaključio je Ćelić na temu uzvikivanja pozdrava "za dom spremni", a pre nego što je presuda Visokog prekršajnog suda postala javna.

- Očigledno se ovde dobija malo na vremenu, ali nisu mi jasni razlozi jer je slučaj vrlo jasan. Za početak ću samo reći da i DORH može pokrenuti u svakom trenutku prekršajni postupak kao i da policija ne mora čekati - kaže advokat Anto Nobilo govoreći o ovoj slučaju naglašavajući kako su ovi postupci mimo sudske prakse, zakona i presuda sudova, uključujući i Ustavni sud.

Naime, Nobilo kaže je u slučajevima izvikivanja ustaškog pozdrava policija ključna jer ona mora najpre prijaviti Prekršajnom sudu sve one koji uzvikuju ovaj pozdrav. Policija mora, smatra Nobilo, svaki takav uzvik prijavljivati jer ona nema diskreciono pravo odlučiti hoće li se neko goniti ili ne.

Marko Perković, Tomson Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

- Jasno je propisano da je taj pozdrav fašistički i vređa osećaje mnogih hrvatskih građana. Policija ne može na osnovu svojih političkih preferencija odlučivati hoće li nekoga prijaviti ili ne - tvrdi Nobilo. Naime za ovog advokata dileme nema, pozdrav je fašistički, a Hrvatskoj bi morala biti uzor Austrija.

- Videli ste kako je to Austrija rešila na Blajburgu pa nakon prvih kazna nema više ni ustaškog pozdrava na komemoraciji. Nestale su te ustaše. Po tom istom načinu hrvatska policija, DORH i Sud mogu i moraju iskoreniti te ispade. Apsolutno sam, po uzoru na Austrijance, za povećavanje kazni u ovim slučajevima - kaže Nobilo za Indeks dodajući kako pozdrav "za dom spremni" nisu tek dve-tri reči, nego slavlje fašizma.

KAKO JE NASTALA FAMA O NEUJEDNAČENOJ SUDSKOJ PRAKSI?

Kancelarija pučke pravobraniteljke nedavno je objavila kako je u poslednjih osam godina bilo 37 prvostepenih presuda o javnoj upotrebi pozdrava "za dom spremni", a većinu je tih postupaka pokretala upravo policija. Dosta ređe to su radila opštinska državna tužilaštva. U 27 predmeta donesene su osuđujuće, dva su predmeta otišla u zastaru, dok je u osam slučajeva donesena oslobađajuća presuda. Osim hrvatskog pravosuđa koje u većini slučajeva smatra da je pozdrav "za dom spremni" nezakonit, tu je i Ustavni sud koji jasno navodi da pozdravljanje tim fašističkim pozdravom treba prijavljivati i kažnjavati.

Fama o neujednačenoj sudskog praksi, na koju se pozivaju oni što galame "za dom spremni", stvorena je kombinacijom dva glavna faktora: 1. propagandnim forsiranjem malobrojnih oslobađajućih presuda za ZDS u desničarskim medijima, a koje su rezultat nekompetentnog sudijskog kadra na nižim nivoima sudovanja i 2. politikom vlade Andreja Plenkovića o "dvostrukim konotacijama" ZDS-a, koju u javnosti promovišu i njegovi ministri i neki policijski načelnici, iako to nema nikakvog utemeljenja u važećim zakonima RH. Naravno tu je i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ima razumevanja za one koji se ponose fašističkih pozdravom.

- Činjenica je i da postoje odluke nižih sudova prema kojima su osobe za uzvikivanje tog pozdrava bile oslobođene, ali važno je istaknuti da takve presude nisu izvor prava, i kao takve ne mogu biti opravdanje policiji da ne podnosi prekršajne prijave u drugim slučajevima uzvikivanja spornog pozdrava, a kao što je bio slučaj pripadnika 9. bojne HOS-a koji su ispred spomenika hrvatske pobede Oluja '95. na središnjem gradskom trgu u Kninu izvikivali "za dom spremni" - kazala je nedavno pučka pravobraniteljka Lora Vidović. Njena izjava izazvala je talas nezadovoljstva u ekstremno desničarskim medijima i pripadnicima te političke opcije.

Video: Ustaški pokliči na koncertu Marka Perkovića Tompsona tokom proslave Oluje

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    7. septembar 2019 | 10:28

    Za ludaru spremni!

  • jura

    7. septembar 2019 | 11:23

    Ovog Tompsona ni u Hrvatskoj ovoliko ne reklamiraju..;)

  • Vladimir

    7. septembar 2019 | 10:37

    Ako iko ovog Tomsona reklamira i dize mu reoutaciju to smo onda mi Srbi. On nam smeta, a kada je Bora Corba pjevao da ce ubiti muslimana (suti suti Mujo ubicu te ja) pa poslije bio zamjenik ministra kulture to nam nije smetalo. Njegovu dueti sa kretenima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA