• 9

Crnogorci i dalje ne daju ženama u politiku: Tek svaki četvrti poslanik im je žensko

Ipak, više od pola biračkog tela čine upravo žene. Na to ne mogu da utiču

  • 9

Sa 24 odsto žena u Skupštini, Crna Gora je i dalje na začelju u regionu, saopštila je danas crnogorska nevladina organizacija Ženska politička mreža (ŽPM).

Iz ŽPM podsećaju da su na današnji dan pre osam godina prvi put u izborni zakon Crne Gore uvedene kvote za manje zastupljeni pol, što je bio ključni korak na putu ostvarenja Ustavom zagarantovane ravnopravnosti žena i muškaraca i političkih prava žena.

- Iako su žene Ustavom iz 1946. godine dobile pravo da biraju i budu birane, Crna Gora je sporo napredovala i danas, ove 2019. godine, sa 24 odsto žena u Skupštini i dalje je na začelju u regionu - navodi se u saopštenju.

Skupština Crne Gore izglasala je kvote za manje zastupljeni pol na sednici održanoj 8. septembta 2011. godine, prilikom usvajanja osme izmene izbornog zakona, prihvatajući inicijativu naprednih političarki nakon izuzetno zahtevne, višegodišnje borbe, navodi RTCG.

- I pored činjenice da je pitanje kvota otvarano prilikom svake izmene izbornog zakona, trebalo je punih 13 godina i osam izmena da se konačno usvoji obaveza da na izbornim listama mora biti najmanje 30 odsto žena - navodi se u saopštenju.

U tom trenutku, kako dodaju, u Skupštini Crne Gore, od 81 poslanika bilo je samo devet žena, ili svega 11 procenata od ukupnog sastava parlamenta.

Iz Ženske političke mreže podsećaju da su, kako tada, tako i danas, žene više od 50 biračkog tela u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • RICINUS

    Evo primer je srbija gde vlada ženski princim gde je srbija ušla u porodicu mučnih ženskobanjaste države....

  • RICINUS

    Pametno

  • Tamara

    Siptari, muslimani,milogorci jos je to zaostalo kaskaju oni za svetom jos im je osveta u krvi.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima