• 5

Zenički rudari nakon skoro dva dana u suzama izašli iz jame: "Neka se ne igraju s nama" (VIDEO)

Uz zagrljaje su prošli pored svojih kolega, a zatim upalili cigarete. Nisu štedeli reči da kažu kako se osećaju, a u suzama su prozvali i krivce ove nastale situacije

  • 5

Nakon više od 33 sata ispod zemlje, zenički rudari izašli su na površinu, umorni i iscrpljeni, i to nakon što su svojom borbom uspeli da se izbore za deblokadu računa rudnika i isplatu toplog obroka i plata. Dočekani su aplauzom.

Uz zagrljaje su prošli pored svojih kolega, a zatim upalili cigarete. Nisu štedeli reči da kažu kako se osećaju, a u suzama su prozvali i krivce ove nastale situacije.

- Ovo je jad i čemer. Nekome se digne klinac, onima što su primali pare odavde za izbore, a beda na kraju mora da ispašta. Mi moramo da zaradimo - rekao je rudar Ramiz.

Predsednik Sindikata Stare jame Elvedin Avdić rekao je da su rudari koji su izašli radili i da je to samo jedna smena.

- Bio sam u Sarajevu, opet sam sišao i rekao da neću da izađem dok se sve ne reši. Mi više nećemo da idemo pred Vladu već ćemo da budemo u jami da kopamo. Stara jama je rentabilna, a očekivali smo ovu situaciju. Država nam ne valja. Za svoj narod su dobili i tople obroke i doprinose, a ne rade ništa za narod u BiH. Mi iskopamo, a nama nema. Bili smo spremni da ostanemo dole, neka zatrpaju i jamu i nas, ali neka onda hrane naše porodice - rekao je on.

Služba Hitne pomoći u pogone zeničkog rudnika dolazila je sedam puta, odvozila je rudare u zeničku bolnicu gde im je ustanovljena iscrpljenost nakon čega su upućeni na kućnu negu.

Sve to, uz štrajk glađu, bila je cena njihove pobede koju je potvrdio i predsednik Saveza sindikata rudnika Federacije BiH Sinan Husić nakon obavljenog sastanka u RMU Zenica sa direktorom Nevzetom Vrškićem koji je danas imao sastanak s Bajazitom Jašarevićem nakon čega je završio aktivnosti i u Poreznoj upravi.

Da podsetimo, zeniči rudari u radničku neposlušnost su stupili 6. septembra, a s obzirom da im kolektivni ugovori ističu danas, generalni štrajk bi bio planiran za 13. septembar, ali do njega neće doći.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

  • Vojislav

    E ramize kad smo ulazili u rat na ovim prostorima nismo racunali da ce nas bitange voditi sada mi obicni na titovim prostorima zivimo u milosti bitangi koji su se nafatirali na nasoj nesreci,

  • W

    Svi će opet glasati SDA-BAKIRA i to,krivi su Srbi:)

  • mima

    i ja se slazem, svako,ko zarudjuje na tuzoj muci neka nikad nema srece, a rudarima zelim da se sloze i istraju u svojoj borbi,

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima