• 0

I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su dali banci "CryoSave"

"CryoSave" u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime

  • 0
Cryo save, Kriosejv, Cryosave

Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Na stotine roditelja iz BiH pokušava da dođe do informacija o daljoj sudbini uzoraka koje su položili u banku matičnih ćelija "CryoSave", jednu od najvećih u Evropi, a koja je ostala bez dozvole za rad.

Naime, njima je zbog sumnje u kršenje zakona u Švajcarskoj, a koji se odnosi na izveštavanje i saradnju s korisnicima, zabranjeno da prikupljaju, skladište, izvoze i uvoze matične ćelije, pa su oni koji su u ovaj postupak uložili nekoliko hiljada maraka u strahu da će im propasti investicija u zdravlje njihovih najbližih.

Najveću sumnju izazvao je transport uzoraka u Poljsku bez saglasnosti klijenata, čime su prekršili niz zakona u Švajcarskoj, nakon čega su i ostali bez dozvole.

Prijavu je Agenciji za lekove i medicinska sredstva "Swissmedic" podneo Rastko Petaković, advokat iz Beograda, kojeg su angažovale upravo zabrinute porodice.

Odmah je pokrenut postupak protiv kompanije i menadžmenta, izvršen je pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

- Transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i znanja korisnika. I ne samo to, "CryoSave" je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj - kazao je on.

Cryo save, Kriosejv, Cryosave

Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Preko svog Tviter naloga je poručio kako će, kada je reč o korisnicima iz BiH, sarađivati s Nevenom Tomić-Lučić, advokatom iz Banjaluke.

- Najbolje je sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu - rekao je Petaković.

Banjalučanka O.M., koja je "CryoSaveu" poverila ćelije svoja dva deteta, kaže kako ju je 13. septembra putem mejla "CryoSave" obavestio kako su uzorci uskladišteni u Poljskoj, gde su sklopili ugovor s kompanijom PBKM.

- Oni su zvanično priznati od strane organa za javno zdravstvo i izabrani su od strane "CryoSave-a", a imaju sve potrebne akreditacije za naše standarde kvaliteta i za vaš mir. Osim toga, mi smo izvršili reviziju njihovog sistema kvaliteta i to ćemo redovno činiti kako bismo potvrdili da i dalje savršeno odgovara našim zahtevima - stoji u pismu koje je dobila, a u koje su "Nezavisne" imale uvid.

Inače, "CryoSave" u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime, uz kontakt telefon iz Srbije. Međutim, na taj broj se juče niko nije javio pa korisnicima preostaje da odgovore na svoja pitanja dobiju u centrali u Švajcarskoj.

Postupanje s matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce u ovoj zemlji je regulisano Zakonom o transplantaciji i Zakonom o terapijskim proizvodima. Banke matičnih ćelija podležu posebnim zahtevima kao i kvalitetu skladištenja i sigurnosti pohranjenih matičnih ćelija.

Video: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima