• 0

I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su dali banci "CryoSave"

"CryoSave" u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime

  • 0

Na stotine roditelja iz BiH pokušava da dođe do informacija o daljoj sudbini uzoraka koje su položili u banku matičnih ćelija "CryoSave", jednu od najvećih u Evropi, a koja je ostala bez dozvole za rad.

Naime, njima je zbog sumnje u kršenje zakona u Švajcarskoj, a koji se odnosi na izveštavanje i saradnju s korisnicima, zabranjeno da prikupljaju, skladište, izvoze i uvoze matične ćelije, pa su oni koji su u ovaj postupak uložili nekoliko hiljada maraka u strahu da će im propasti investicija u zdravlje njihovih najbližih.

Najveću sumnju izazvao je transport uzoraka u Poljsku bez saglasnosti klijenata, čime su prekršili niz zakona u Švajcarskoj, nakon čega su i ostali bez dozvole.

Prijavu je Agenciji za lekove i medicinska sredstva "Swissmedic" podneo Rastko Petaković, advokat iz Beograda, kojeg su angažovale upravo zabrinute porodice.

Odmah je pokrenut postupak protiv kompanije i menadžmenta, izvršen je pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

- Transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i znanja korisnika. I ne samo to, "CryoSave" je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj - kazao je on.

Cryo save, Kriosejv, Cryosave

Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Preko svog Tviter naloga je poručio kako će, kada je reč o korisnicima iz BiH, sarađivati s Nevenom Tomić-Lučić, advokatom iz Banjaluke.

- Najbolje je sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu - rekao je Petaković.

Banjalučanka O.M., koja je "CryoSaveu" poverila ćelije svoja dva deteta, kaže kako ju je 13. septembra putem mejla "CryoSave" obavestio kako su uzorci uskladišteni u Poljskoj, gde su sklopili ugovor s kompanijom PBKM.

- Oni su zvanično priznati od strane organa za javno zdravstvo i izabrani su od strane "CryoSave-a", a imaju sve potrebne akreditacije za naše standarde kvaliteta i za vaš mir. Osim toga, mi smo izvršili reviziju njihovog sistema kvaliteta i to ćemo redovno činiti kako bismo potvrdili da i dalje savršeno odgovara našim zahtevima - stoji u pismu koje je dobila, a u koje su "Nezavisne" imale uvid.

Inače, "CryoSave" u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime, uz kontakt telefon iz Srbije. Međutim, na taj broj se juče niko nije javio pa korisnicima preostaje da odgovore na svoja pitanja dobiju u centrali u Švajcarskoj.

Postupanje s matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce u ovoj zemlji je regulisano Zakonom o transplantaciji i Zakonom o terapijskim proizvodima. Banke matičnih ćelija podležu posebnim zahtevima kao i kvalitetu skladištenja i sigurnosti pohranjenih matičnih ćelija.

Video: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima