• 5

Više od 11.000 praznih mesta na hrvatskim fakultetima

U Zagrebu je najviše praznih mesta ostalo na vanrednim stručnim studijama poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu

  • 5

Na fakultetima u Hrvatskoj nakon završetka oba ovogodišnja upisna roka ostalo je prazno više od 11.000 mesta, prenose hrvatski mediji.

Prema podacima, od oko 42.000 slobodnih upisnih mesta, pravo upisa je u letnjem roku ostvarilo 24.048 budućih studenata, dok je slobodno je ostalo 16.462 mesta, prenosi Index.hr.

Za preostala upisna mesta u jesenjem roku su se prijavila 7.924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata, objavila je Agencija za nauku i visoko obrazovanje (AZVO).

To znači da je prazno ostalo tačno 11.251 mesto, što je više od trećine istaknute upisne kvote za novu akademsku godinu.

Kako se navodi, samo na 8 državnih univerziteta, prema objavljenoj statistici, ukupno je ostalo nepopunjeno oko 6.500 mesta.

Na Univerzitetu u Zagrebu tako je prazno ostalo gotovo 3.000 mesta, na splitskom oko 700, a u Zadru oko 500.

U privatnim visokim školama ostalo je oko 1.800 praznih mesta, a na privatnim univerzitetima od 456 raspoloživih mesta upisalo se tek 50 brucoša, što znači da će više od 400 mesta ove akademske godine ostati prazno.

U Zagrebu je najviše praznih mesta ostalo na vanrednim stručnim studijama poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, i to više od 200, prenosi Index.hr.

Video: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    Znači nema toliko pametnih hrvata kolike su želje vlade

  • Tara

    Tako im dobro ide otisli su u nemacku na najgore poslove mozda se nikad i ne vrate to im je uspeh sto su u evropi mnogo au srecni do jaj.

  • Ja

    Da niste oterali Srbe...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima