• 12

Zašto su zemljotresi sve učestaliji u BiH i na Balkanu i možemo li ih ikako predvideti

Pojas Mediterana je pojas gde se zemljotresi najčešće javljaju. Zašto je to tako?

 • 12
Bosna zemljotres

Zemljotres u Bosni i Hercegovini; Printskrin: Google maps

Povećan broj slabijih zemljotresa u regionu Tuzle i Srebrenika predstavlja naknadne potrese koji su posledica smirivanja tla posle jačeg zemljotresa od 30. avgusta sa magnitudom 4,6 stepeni Rihterove skale, istakla je načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić.

Ona je navela da se na prostoru Tuzle i Srebrenika najjači zemljotres koji je imao magnitudu 5,4 stepena po Rihteru dogodio 1858. godine, a posle toga sa magnitutom 4,8 stepeni po Rihteru tek 1974. godine.

- Ove godine, 30. avgusta dogodio se zemljotres sa magnitudom 4,6 stepeni po Rihteru. Dakle, prošlo je 45 godina do pojave zemljotresa na tom području slične jačine - istakla je Amulićeva.

Ona je navela da nisu premašene magnitude koje su zabeležene u prošlosti i očekivani seizmički hazard koji karakteriše taj region, te da zemljotresi koji se i u budućnosti budu javljali u tom regionu ne bi trebalo da premaše maksimalnu vrednost dogođene magnitude od 5,5 stepena po Rihteru.

Amulićeva je rekla da su Republika Srpska i BiH deo Mediterana, da se nalaze na Dinaridima, na velikoj Evro-azijskoj tehtonskoj ploči, odnosno u širem pojasu zone sučeljavanja dve velike tektonske ploče, Afričke i Evro-azijske. Ona je istakla da je pojas Mediterana, ustvari pojas gde se zemljotresi najčešće javljaju.

zemljotres Albanija

Zemljotresi na Balkanu; Printskrin: EMSC

Prema njenim rečima, Zemljina kora u okeanskom delu mnogo je tanja od kontinentalnog, pa se zbog toga tanji deo podvlači delom pod deblji i gura ka severu, odnosno afrička tektonska ploča gura evroazijsku, delom se podvlači pod nju i rotira je prema istoku.

- Zbog svega toga u svim zemljama Mediterana je evidentan viši seizmički hazard, odnosno pojava jačih zemljotresa. Posmatrajući sve zemlje Mediterana, od Portugalije, Španije pa sve do Turske, gde spadamo i mi, Albanija, Grčka, a pogotovo Turska ima najjače zemljotrese i najviši seizmički hazard u pojasu Mediterana, upravo zbog navedenog procesa subdukcije i rotacije. Sve ovo ima za posledicu to da se naše planine izdižu u projeku jedan do dva centimetra godišnje - pojasnila je Amulićeva.

Ona kaže da svi geohemijski i geofizički procesi koji se dešavaju u samoj unutrašnjosti Zemlje imaju za posledicu oslobađanje energije, da sva ta nagomilana, zarobljena energija mora negde da izađe, da se oslobodi, a to se upravo dešava na već postojećim rasedima (pukotinama) ili zonama sučeljavanja geotektonskih ploča što se generiše kroz pojavu zemljotresa.

- Zemljotresi su prirodni fenomen, koji se dešava stihijski, bez najave i u teoriji haosa predstavljaju jedan od najjednostavnijih primera. Mi nemamo spravu da vidimo unutrašnjost Zemlje, ali pomoću seizmičkih talasa dobijamo sliku njene unutrašnjosti. Za sada nikako drugačije to nije moguće - navela je Amulićeva. Ona je dodala da niko u svetu od visoko razvijenih zemlja, kakav je recimo Japan, koji ima jako snažne potrese, ne može da kaže kada će se desiti zemljotres.

Na području Lukavca jutros u 6.19 lociran je zemljotres jačine 2,4 stepeni Rihterove skale, a juče u 15.50 2,5 Rihtera, dok je na području Srebrenika juče u 00.34 zabeležen potres od 2,5 Rihtera, a u nedelju, 22. septembra u 6.28 časova jačine 2,8 stepeni Rihtera.

U regionu Stoca juče u 14.14 dogodio se zemljotres jačine 3,1 Rihter, a u subotu, 21. septembra u 1.34 časova sa magnitudom 3,2 stepena Rihterove skale. Zemljotresi ovih intenziteta ne mogu izazvati oštećenja, ali ih stanovništvo može osetiti.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  KADA JE MESEC PUN I OBAVIJEN OREOLOM DUGINIH BOJA U ROKU OD 48 CASOVA DESI SE ZEMLJOTRES!!! SIGURAN SAM DA MESEC IMA VEZE SA ZEMLJOTRESOM KAO STO IZAZIVA PLIMU I OSEKU!!! PRED SAM ZEMLJOTRES U CRNOJ GORI 1979GODINE PRIMETIO SAM DA ZMIJE IZLAZE I NE PRIMECUJU LJUDE KAO I OSTALI GMIZAVCI!! TO JE MOJE VISE DECENIJSKO ZAPAZANJE!!

  10
  4

  Podelite komentar

 • Toni

  Tuzla je suplja nedaj boze jaceg zemljotresa odose svi u rupu u slanu vodu.

  8
  0

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  Onaj ko je uzrastao sa prirodom i osluskivao kako dise taj moze,recimo ko moja baba,nema skole ali nepogresivo zna kad su godisnja doba ,kad ce kise a kad sneg pasti, ili kad ce zemljotres zacicati zemljom

  8
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima