• 13

Zvonka je dala prosjaku pare kada joj je tražio za hranu i pelene: Tada je počeo njen pakao

Romska porodica iz Slovenije sumnjiči se da je mesecima iznuđivala novac radnici banke Zvonki Sašek, koja im je najpre dala milostinju kada su prosili. Od tada svakodnevno je morala da im daje novac, a pretili su joj da će ubiti i nju i njenu porodicu ukoliko nekom nešto kaže. Sad joj vraćaju dugove, ali tu je nastao novi, veliki problem

 • 13
Prosjak, prosjačenje, beskućnik, siromaštvo, spavanje na ulici

Ilustracija; Foto: A. Nalbantjan

Radnica jedne banke u Novom Mestu u Sloveniji Zvonka Sašek, mesecima je trpela torturu romske porodice koja joj je iznuđivala novac. Iako su od države dobijali čak 3.200 evra, to nije sprečilo Anželina Kočevara i njegovu taštu Valeriju Kovačić da maltretiraju Sašek, koja im je najpre dala novac iz milostinje kada je Anželin prosio. Međutim, nakon toga non stop su počeli da joj iznuđuju novac, pišu "Slovenske novice".

Kada je Zvonka skupila hrabrosti i prijavila slučaj, romskoj porodici ne naloženo da joj vrati svih 90.000 evra koje su iznudili od nje.

- Prošlog meseca primio sam 15 dolara od Anželina Kočevara putem poštarine. Mislila sam da je greška, da je možda platio 150 evra. Ali ne, stvarno je bilo samo 15  - razočarana je Zvonka Sašek.

Tokom posete slovenačkih medija, drhtavim rukama se sećala meseci kada je bila žrtva ucene u Zemaljskoj banci u Skočjanu. Rad u malom gradu je, kaže, prednost. Ljudi se poznaju, bilo je sjajno raditi s njima. Samo Romi su bili ti koji su pravili neprijatnosti.

PROSILI JOJ, SAŽALILA SE I DALA IM NOVAC, A ONDA JE POČEO PAKAO

- Najpre je Andželin došla u banku i govorila je: "Imate li šta za mene, imate li šta za mene". Dala sam mu hranu, nešto odeće za decu i malo novca, jer je objasnio da nema za pelene, a ima troje male dece. Tada mu to nije bilo dovoljno. Počeo je da zahteva i iznuđuje novac, povećavajući sume. U početku je govorio da će se vratiti, ali onda su počele pretnje. Govorio je da nikome ne smem da kažem, jer je znao gde živim, da će ubiti mene i članove moje porodice i da će me, ako ga prijavim, čekati na putu do kuće - prisetila se Zvonka.

Iznuda, reketiranje, reket, pištolj, novac, evri

Pretili su da će nauditi i njoj i porodici ukoliko im ne da pare; Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Oktobra prošle godine počela je da dolazi i Valerija Kovačič, Anželinova tašta.

- Vređala me je još više. Govorili su da će se članovi njene porodice obračunati sa mnom ako im ne budem davala novac. I drugi Romi okupili su se ispred banke. Međutim, uvek su dolazili u prostorije banke kada nije bilo stranaka. kada bi bilo gužve, povukli bi se, a onda bi se vratili. Prvo su dolazili jednom u dve nedelje, zatim jednom nedeljno, pa dva puta nedeljno, zatim svaki dan, i na kraju dva puta dnevno. Jednostavno nisam više znala šta da radim. Nisam htela da plašim porodicu, ali danas mi je žao što svom sinu nisam rekla, barem bi iznos koji moram da ima dam bio manji. Dakle, u početku sam im davala svu ušteđevinu, čak i moje ćerke, i zbog toga mi je najviše žao, a zatim i mojih očeva. Kad se sve potrošilo, poslednji dan sam im dala novac od banke - priznala je.

Kada Zvonka više nije mogla da podnese pritisak, odlučila je da prijavi romsku porodicu. Mnogi su je pitali zašto ranije to nije učinila, ali kako kaže ona "lako je biti general posle bitke".

ROMI SU SVE PRIZNALI

Romi su priznali taj čin pred Okružnim sudom u Novom Mestu. Istakli su da su kolektivno iznudili 90.000 evra od Zvonke. Odlučeno je da taj novac moraju da joj vrate, kao i onaj deo koji im je davala od banke. Anželin Kočevar osuđen je na 18 meseci zatvora, Valerija Kovačić na četiri meseca manje, ali joj se činilo da je zatvorska kazna previsoka. Žalila se Višem sudu, ali bezuspešno.

- Kazne su male, ali barem zadovoljavajuće. Ali neprestano me je progonila misao kako banci da vratim 30.000 evra, ali izašli su mi u susret da mogu i na rate. Takođe, dogovoreno je i sa romskom porodicom da mi novac vraćaju u ratama, ali mi vraćaju mnogo manju ratu od obećane - rekla je Zvonka koja je sada na bolovanju zbog pretrpljenog stresa.

(Telegraf.rs/Slovenske novice)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragana

  Oni imaju Veca primanja,a vecina nista ne radi.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Bgd

  Kad su oni u pitanju, postoji samo jedna opcija: IGNORE.

  71
  4

  Podelite komentar

 • Mimica

  Svojevremeno jednu gospodju,kod koje je moja majka cistila stan,je zaustavila jedna romkinja sa dobro poznatim: -Jel imas neki dinar,nema leba deca da mi jedu! Gospodja je pitala da li hoce da dodje da joj opere prozore platice joj koliko inace i placa zenu,mislim oko 2000 dinara. Na sta je,inace mlada zena,ta doticna prosjakinja zaurlala i izvredjala je samo tako. Toliko o tome

  103
  9

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima