Majice sa likom Tesle i natpisom Croatia, pored dresa Hrvatske, iskaču pred turiste u centru Zagreba

Čitalac Telegrafa nam je poslao nekoliko zanimljivih fotografija napravljenih u blizini trga Bana Jealičića

  • 69
Hrvatska, Nikola Tesla, Iznad trga Bana Jelačića prodavnica sa suvenirima Foto: Telegraf

Nikola Tesla jedan je od najvećih umova čovečanstva, ali i "trn u oku" u odnosima između Srbije i Hrvatske. Decenijama posle njegove smrti u regionu se raspravlja o njegovoj nacionalnoj pripadnosti i o tome da li je "naš" ili "vaš". Tako Hrvati na razne načine pokušavaju da prikažu da je veliki naučnik i pronalazač bio Hrvat, pa njegov lik stavljaju na majice i suvenire koje prodaju turistima.

Tako u jednoj prodavnici sa suvenirima iznad trga Bana Jelačića u Zagrebu, među majicama sa zastavom hrvatske reprezentacije, slikom i imenom grada, nalazi se majica na kojoj stoji lik Nikole Tesla.

Hrvatska, Nikola Tesla, Iznad trga Bana Jelačića prodavnica sa suvenirima Lik Nikole Tesle na majici kao suvenir iz Zagreba Foto: Telegraf

Na majici, pored slike naučnika, piše "Hrvatska", a ispod nje "priča o Hrvatskoj" i podaci o Nikoli Tesli, "hrvatskom pronalazaču". Dalje se navodi gde i kada je Tesla rođen, odnosno preminuo i šta je sve izumeo.

Hrvatska, Nikola Tesla, Iznad trga Bana Jelačića prodavnica sa suvenirima Tesla kao "hrvatski izumitelj" Foto: Telegraf

Ovo je još jedan od načina da Teslu prikažu kao hrvatskog naučnika, čime se nastavlja polemika o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.

Hrvatska, Nikola Tesla, Iznad trga Bana Jelačića prodavnica sa suvenirima Natpis "Croatia" i Teslina slika Foto: Telegraf

Da podsetimo, tokom rata devedesetih godina u Teslinom rodnom Smiljanu uništena je statua posvećena njemu, zajedno sa muzejom i rodnom kućom.

Činjenica je i da su ustaše u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata ubile 11 ljudi koji su nosili prezime Tesla.

Polemika oko toga čije je gore list Tesla nastavila se poslednjih nekoliko meseci na relaciji ministara kulture Srbije i Hrvatske. Dok srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević govori kako se radi o falsifikovanje istorije, ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika ne pokušavajući da negira Teslino srpsko poreklo.

Čini se da se ovim raspravama ne nazire kraj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OVERRATED

    29. septembar 2019 | 19:12

    za turiste iz zapadne evrope juzne amerike australije i novog zelanda trebali bi da imaju majice sa natpisom april u zagrebu 1941. ili sa slikama dece iz jastrebarskog ili sa starcima i zenama iz jasenovca

  • OVERRATED

    29. septembar 2019 | 18:22

    nikola tesla je rodjen u austrijskoj monarhiji.problem sa hrvatskom je u tome da od 1941 svako ko je rodjen u hrvatskoj je automatski hrvat.posedovanje pasosa ne odredjuje tvoju nacionalnu pripadnost.od oca srbina pravoslavnog svestenika i majke srpkinje ciji je deda takodje bio pravoslavni svestenik sta je on mogao da bude osim srbin.u hrvatskoj se nista nezove njegovim imenom a svi znamo kako su zavrsili clanovi njegove familije i rodbina.

  • OVERRATED

    29. septembar 2019 | 18:14

    pravoslavni svestenik vojvoda momcilo djujic je rodjen u hrvatskoj treba da imaju i majice sa njegovim likom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA