Majk Pompeo stigao u Crnu Goru: Sledeća stanica - Severna Makedonija

Američkog zavničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović

  • 1
Majk Pompeo Crna Gora Foto: Twitter/Vlada Crne Gore

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori, a sledeća stanica njegove evropske turneje je Severna Makedonija.

- Dobrodošlica za saveznika i prijatelja - navodi se na zvaničnom tviter nalogu crnogorske vlade.

Američkog zavničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Pompeo će se, kako je najavljeno, u Podgorici sastati sa predsednicima države i vlade, Milom Ðukanovićem i Duškom Markovićem.

Najavljeno je da će se američki državni sekretar i premijer Marković nakon razgovora obratiti javnosti.

- Zvanična poseta državnog sekretara je, nakon posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva - poručuju iz crnogorske vlade.

Prema pisanju medija uoči ove posete, Pompeo će tokom razgovora sa crnogorskim i makedonskim zvaničnicima naglasiti podršku Vašingtona njihovim evroatlantskim integracijama, ali i rešavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i I Prištine.

Zvaničnik Stejt departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopšten datum posete, da će tokom Pompeovog boravka u regionu biti reči i o ruskim naporima da izaziva podele, podsetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o promeni imena Makedonije, kao i sabotiranju evrointegracija te države i ostalih zemaja u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA