• 34

Ubijena praunuka Džemala Bijedića: Telo Lane (19) izvučeno iz reke kod Mostara

Njen nestanak su juče u 17 sati prijavili roditelji. Nakon što se nije vratila u dogovoreno vreme "s kafe s prijateljicom", kako je to majci rekla, zavladala je panika

  • 34

Nakon što je iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona potvrđeno da je Lana Bijedić (19), čije je telo sinoć izvučeno iz reke Studenčice u Studencu kod Ljubuškog, ubijena, u Mostaru su zavladali šok i neverica.

Kako navodi Avaz, nesrećna devojka je Lana Bijedić iz Mostara, koja se ovih dana pripremala za odlazak na studije u Sarajevu. Ona je ćerka poznate univerzitetske profesorke iz Mostara, dekanke Fakulteta informacionih tehnologija, i praunuka Džemala Bijedića, učesnika Narodnooslobodilačke borbe i bivšeg predsednika Saveznog izvršnog veća.

Njen nestanak su juče u 17 sati prijavili roditelji. Nakon što se nije vratila u dogovoreno vreme "s kafe s prijateljicom", kako je to majci rekla, zavladala je panika. Majka je pokušavala bezuspešno da je dobije na njen telefonski broj.

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su rekli da će sutra da bude objavljena obdukcija, nakon čega će da imaju više informacija za javnost.

Nezvanično se saznaje da devojka nije ubijena iz vatrnog oružja, a na licu mesta, kao i na njenom telu, nađeni su tragovi koji ukazuju da se sa ubicom borila. Kako je rečeno, izuzeti su fragmenti koji će da budu poslati na veštačenje.

Njeno telo je u reci uočio ribar. Međutim, ni on u prvi mah nije bio siguran da je reč o telu, pa ga je, a da ga voda ne odnese, dovukao do obale, nakon čega je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

Potom su telo izvukli pripadnici GSS-a Čitluk i Ljubuški, a uviđaj je trajao do kasno u noć, nakon čega je nastavljen u jutarnjim satima.

Ko je bio Džemal Bijedić

Naime, Bijedić je nakon Drugog svetskog rata bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlade NR Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KP BiH.

Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog veća SR Bosne i Hercegovine, predsednik Republičkog vijeća, predsednik Skupštine SRBiH i predsednik Saveznog izvršnog veća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. u avionskoj nesreći na letu za Sarajevo nakon što je u Beogradu ispratio Tita na put u Libiju.

Supruga Razija je poginula zajedno sa Džemalom. Iza sebe su ostavili troje dece: Dragana, Azru i Milenka, a sve o tragediji ove porodice čitajte klikom na ovaj link.

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Komentari

  • Taki

    ALO,LJUDI JEDAN MLAD ZIVOT JE UGASEN..Kakve veze ima sada sta je bio njen deda koga nije ni znala...

  • A

    Gde je Djemo bio 41 godine ?

  • Da

    A nigde se ne pominje gde je vas drug Djemo bio od 1941

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima