≫ 

Gruevski ostaje u Budimpešti: Mađarska ga neće isporučiti Severnoj Makedoniji

Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu dana, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspeo da napusti Severnu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome

  • 1

Mađarska neće isporučiti vlastima u Severnoj Makedoniji bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde.

- Dobili smo obaveštenje da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtev odobren azil u Mađarskoj. U skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogučen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio - navode iz Ministarstva pravde za portal a1on.

Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtev Severne Makedonije za izdržavanje kazne zatvora od dve godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužilaštva “Tenk”, odnosno nabavke službenog mercedesa.

Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu dana, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspeo da napusti Severnu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Video: Hapšenje specijalne tužiteljke Severne Makedonije Katice Janeve zbog afere Reket

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    8. oktobar 2019 | 14:57

    Pitam se samo zašto postoji taj Interpol kad neke države ga nepoštuju. Ili postoji zakon za izručenje ili ne. Ne može biti da zavisi od dobre volje pojedinaca da li će nekoga izručiti ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA