• 39

Hrvati negoduju zbog dodele Nobela Handkeu, kažu da su "začuđeni i nezadovoljni"

"Reč je o piscu koji je negirao istorijske istine", piše u saopštenju resornog ministarstva

  • 39

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se saopštenjem povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, u kom izražava "začuđenost i nezadovoljstvo" tim izborom.

- Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnong izražavanja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u pružanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga veka - stoji se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je ta politika "dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome delu Evrope".

U saopštenju se kaže da je evropsku i svetsku javnost iznenadila i činjenica da je Handke održao oproštajni govor na sahrani Miloševića.

Dodaje se i da su "američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širem sveta, ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podržavao zagovarnike genocidne politike".

Dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, piše u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mujo

    Neko pametan reče( niste vi hrabri što se ne bojite ničega već već što se ničega ne stidite).A imate razloga previše: Jasenovac ,logor za decu(jedini na planeti),proterivanje sa večitih ognjišta itd.

  • Božo

    Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova valjda misli da ima monopol na istorijsku istinu. Ne ide se više u Vašington po mišljenje, gospodo srbomrsci!

  • nibrS

    Nagrada u pravim rukama... hrvatijanci znaju zašto...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima