Izbačene iz svoje kuće koja vredi 100.000 evra, jer podstanaru duguju 3.700 evra

Sanja i Vukosava Popović su vlasnice kuće od 1972. godine, a policija ih je nasilno iznela iz kuće i dvorišta. Za vreme rata bile su u Beogradu

  • 33
Vukosava, izbacivanje iz kuce Printskrin: Youtube/Nezavisne novine

Vukosava i Sanja Popović iz Banjaluke na silu su izbačene iz kuće u naselju Starčevica, vredne oko 200.000 KM (102.000 evra), i to zbog duga od 7.300 KM (3.700 evra). Majku i ćerku, koje su vlasnice kuće od 1972. godine, policija je nasilno iznela iz kuće i dvorišta.

Potresno iseljenje izvršeno je po nalogu banjalučkog Osnovnog suda jer je porodica Popović dugovala Janku Triviću, koji se u njihovu kuću uselio za vreme rata, dok su Popovići bili u izbeglištvu u Beogradu. Po njihovom povratku, Trivić se iselio, ali je sudski zatražio da mu isplate 7.300 KM koje je uložio u sanaciju kuće. Dug je uz troškove i kamate, narastao na više od 20.000 KM (10.000 evra) zbog čega su Vukosava i Sanja izgubile stanarsko pravo. Nekretnina je završila na sudskoj licitaciji i za 26.700 KM (13.600) kupio ju je Duško Radivojević na koga je ubrzo i uknjižena.

Smiljana Moravac Babić, advokat porodice Popović, za "Novosti" kaže da je sudski izvršitelj došao sa rešenjem koje nije overeno i nema pečat, kao i da su iseljene bez poštovanja osnovnih ljudskih prava.

- Molila sam ih da to ne čine i govorila da one imaju pravo žalbe, ali one su bukvalno izbačene na ulicu - kaže Smiljana Moravac Babić. Sudija Rajfa Đumišić dozvolila je izvršenje na nekretnini iako to nije praksa, jer se najpre ide na pokretnu imovinu ili čak i penziju, a ne na nepokretnosti. To je ovde sve preskočeno. Sve je odrađeno 2013. u vreme kada je Vukosava odsustvovala iz Banjaluke, jer je boravila u Danskoj kod svog teško bolesnog sina, koji je u međuvremenu umro. Rešenje je tada stavljeno na oglasnu ploču suda, a onda se naprasno pojavio kupac. To je otimanje tuđe imovine na jedan brutalan i jeziv način, uz sadejstvo suda.

Sanja Popović kaže da je kuću pre rata dobio njen otac, partizanski prvoborac Ifet Ibrahimkadić koji je preminuo, a one su za vreme rata oružjem isterane. Tvrdi da je njena majka kao naslednica stanarskog prava kuću otkupila.

- Kome da se obratim i šta da radim? Živimo u kući skoro 50 godina. Tuženi smo za izmišljeni dug od 7.000 KM, a kuća vredi 200.000 KM - rekla je Popovićeva.

Stanivuković plaća kiriju

Za vreme potresnog iseljenja novinarima je bio zabranjen prilaz kući, a svemu je prisustvovalo nekoliko aktivista i opozicionih političara. Narodni poslanik PDP Draško Stanivuković rekao je da će porodici Popović plaćati kiriju dok god to bude potrebno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    18. oktobar 2019 | 14:55

    Zasto odmah oduzimaju kicu. Ima mnogo drugih nacina naplate, plata, penzija, auto......zasto odmah uzimati krov nad glavom. Secam se kada je nesto slicno bilo u Sloveniji, coveka izbacili zbog malog duga, a medunarodni sud u Strasburu je preinacio odluku sa obrazlozsnjem da je dug nesrazmerno mali u odnosu na vrednost kuve I nalozio da Slovenija nadoknadi stetu coveku plus da plati kamatu. Bila je to velika sramota za sudstvo u Sloveniji. Sada sudovi u Sloveniji rade mnogo pazljivije.

  • Rastko

    18. oktobar 2019 | 20:00

    Mene kad bi izbacili barem dvoje bi bilo mrtvo a mozda i vise.

  • Brana

    18. oktobar 2019 | 17:51

    A uz ciju dozvolu i s kojim pravom se taj uselio u njihovu kucu dok su one bile u izbeglistvu?Ko mu je dozvolio da tu stanuje i renovira kucu?Jel placao kiriju?Zar ne trebaju obe njega da tuze i dobiju odstetu za to?U najmanju ruku za nedozvoljeno stanovanje naknada da se prebije preko renoviranja i tacka!Tuzite ih Strazburu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA