• 0

Štrajk cele prosvete u Hrvatskoj: Danas rad obustavljaju osnovne i srednje škole, a onda i fakulteti

Prosvetari kažu da imaju plan protesta do praznika

  • 0

Osnovne i srednje škole u celoj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama, uključujući i Grad Zagreb, danas će stupiti u štrajk. Njima će se u četvrtak pridružiti i fakulteti.

To su u četvrtak objavili čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja. Kada je reč o štrajku, rekli su da su napravili plan do praznika Svih svetih, a onda će i do kraja polugodišta.

Predstavnici dva obrazovna sindikata izjavili su da je socijalni dijalog prekinut, ali da se ipak nadaju da će biti nastavljen.

Ističu da ponuda premijera Andreja Plenkovića o povećanju osnovica nije isto što i povećanje koeficijenta složenosti posla.

Danas je održan i pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. "Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa", rekao je Igor Radeka iz Sindikata nauke i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja.

- Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svake nedelje najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će ceo sistem da bude u štrajku... - rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja s predstavnicima Vlade.

Video: Ministar Šarčević o zahtevima sindikata prosvete

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima