Trostruki ubica Srđan ovako govorio o sebi: "Nije za mene psihoterapija. Za mene je metak u čelo"

Mlađan je sudiji rekao "vidimo se u paklu", nokautirao je sestričinu koja je svedočila protiv njega, a sa izdržavanja kazne trebao bi izaći 2027. godine

  • 6

- Svoj sam život podredio kriminalu. Do te sam spoznaje došao s otprilike trinaest godina... Ne smatram se psihički bolesnim. Nije za mene psihoterapija. Za mene je metak u čelo... Ne da mi se pričati o sebi, ništa ne koristi, sve je već zapisano u papirima. Čekam robiju i gotovo... Ljut sam na sebe jer su me uhvatili... Nisam tako planirao... - govorio je tako Srđan Mlađan (38), čovek koji se pre svoje 22. godine mogao "pohvaliti" s tri ubistva, koji je zbog toga u medijima prozvan Sisačkim monstrumom.

Gore navedeno beleške su iz njegovih razgovora s psihijatrima koji su ga veštačili nakon ubistava koje je počinio, te tokom suđenja na kojima je osuđen na višegodišnji zatvor. Presuda za poslednji zločin koji je počinio - kada je u februaru 2002. na vikend izlasku iz zatvora opljačakao banku, oteo troje ljudi koje je pet sati držao taocima te ubio policajca Miljenka Vrankovića Kinga - postala mu je pravosnažna u novembru iste godine. Bio je osuđen na 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna koju je mogao dobiti kao mlađi punoletnik, s obzirom na to da u vreme počinjena tih zlodela nije imao punu 21. godinu.

Nakon tih zločina Mlađan je godinama bio smešten na Odeljenju posebnog nadzora Kaznionice u Lepoglavi, a sve to vreme primao je pisma svojih obožavatelja. Među tim obožavateljima bila je i Elia Molnar (20), s kojom se u zatvoru nedavno venčao.

Dokumentarni film o Srđanu Mlađanu Printskrin: Youtube/NOVA TV

To je razlog zašto je Mlađan ponovo dospeo na novinske naslovnice, iako činjenica da ima "obožavatelje", na žalost, nikoga ne bi trebala čuditi. Jer još dok je u zagrebačkom zatvoru 2002. čekao pravosnažnost svoje poslednje presude, Mlađan je na zatvorsku adresu dobijao brojna pisma. Uglavnom su mu pisali mladi ljudi, koji su mu poručivali da je njihov idol. U tim pismima pitali su ga kada će ponovo nešto tako učiniti da o njemu pišu novine, a "obožavatelji" onda mogu Mlađanove fotografije polepiti po zidu. Njegovanje takve kulture nasilja, nažalost, nije od juče, a slično je radio i sam Mlađan, pre nego što je postao jedan od najpoznatijih hrvatskih ubica.

Prva ubistva sa nepunih 16 godina 

Kada je prvi put uhapšen, policija je pronašla beležnicu u koju je lepio novinske članke o ubistvima i zločinima koje je sam počinio. Kada mu je bilo nepunih 16 godina, 19. januara 1997., iz automatske puške pucao je u portirnicu sisačke tržnice u kojoj je sedeo Josip Martinić. On je tada imao sreće te je preživeo, ali takve sreće nije bila Elizabeta Šubić, sisačka gimanzijalka koju je Mlađan ubio 3. januara 1998. Ispalio joj je hitac u potiljak, dok je na stupeništu škole čekala dečka. Svega 46 dana kasnije, Mlađan je pucao u glavu Petra Jančića, čoveka kojeg nije poznavao. Baš kao što nije poznavao ni Elizabetu Šubić, pre nego što ju je ubio. Uhapšen je u maju 1998., a policija je do njega došla slučajno.

Istraživali su ko je opljačkao poslovnicu Sisačke banke i trag ih je odveo do Mlađana. Ispostavilo se da je iz banke odneo oko 134.000 kuna (skoro 18.000 evra). Kada se otkrilo i da on stoji iza ubistva, policija je doznala da je obožavao gledati film "Rođene ubice" te da je u njemu našao "inspiraciju" za zločine koje je počinio. Zbog tih zločina je kao maloletnik osuđen na maksimalnih 10 godina zatvora, a sudiji koji mu je izrekao presudu, poručio je: "Vidimo se u paklu".

Srđan Mlađan, Najmlađi seriski ubica u Hrvatskoj Printskrin: Hrvatska policija

Dosuđenu kaznu izdržavao je u maloletničkom zatvoru u Požegi, gde je bio jedan od uzornijih zatvorenika. Zatvorsko vreme kratio je vežbanjem u teretani te čitanjem knjiga o psihologiji i forenzici. Zbog uzornog ponašanja dobio je pravo na korištenje slobodnih vikenda. Pogodnost je koristo 20-ak puta, pre nego što je odlučio pobeći, odnosno ne vratiti se s jednog takvog vikenda natrag u zatvor.

Beg je iskoristio za pljačku banke i ubistvo policajca te otmicu tročlane porodice. Držao ih je kao taoce pet sati pre nego što se, go do pojasa s rukama dignutim u vazduh, predao specijalcima. Zbog novih zločina osuđen je na 15 godina zatvora, a toj kazni pripojen je i deo one ranije koju nije izdržao. Tokom suđenja napao je svoju sestričnu koju je doslovno nokautirao u sudnici, a pre napada joj je povikao: "Kujo, platićeš mi za ovo!"

Ona je, naime, svedočila kako je bio kod nje tokom izlaska iz zatvora, te joj se "pohvalio" da je opljačkao banku i ubio policajca. Dosuđenu kaznu dugo vremena je izdržavao na posebnom sigurnosnom odeljenju, a među zatvorskom populacijom zbog svojih zločina postao je "legenda". Ni obožavatelji ga po svemu sudeći nisu zaboravili, a jedna od tih obožavateljki, koju je prvi put video na venčanju, sada mu je postala i supruga. Mlađan bi s izdržavanja kazne trebao izaći 2027.

(Telegraf.rs/Vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    24. oktobar 2019 | 11:24

    98.8% Hrvata su isti kao i ovaj monstrum...to im je genetika...od Magdeburga kada se prvi puta spominju u povijesti pa do dana danasnjeg...cijela povijest im je ispunjena tudjom krvlju patnjom suzama...

  • 937

    24. oktobar 2019 | 11:40

    Trebalo je da mu se ispuni zelja..

  • BOSNA

    24. oktobar 2019 | 12:47

    Ima stecu sto nije moju cerku ubio, nebi taj dugo koracao po ovoj zemlji sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA