• 5

Novinar Gardijana o tome zašto čezne za hrvatskim pasošem: "Možda da probam sa srpskim?"

Kako je u tekstu naveo, veliki deo svog života proveo je u Hrvatskoj, a nekada i u Jugoslaviji

  • 5

Kolumnista "Gardijana" Adrijan Čils objavio je tekst pod naslovom "Zašto čeznem za hrvatskim pasošem?".

Kako je u tekstu naveo, veliki deo svog života proveo je u Hrvatskoj, a nekada i u Jugoslaviji.

- U to doba, jedna od najdražih stvari bila mi je da ostavim svoj britanski pasoš negde da ga svi moji prijatelji mogu videti. To je bio onaj sa tvrdim koricama. Izgledao je važno, posebno za Hrvate i Srbe koje sam poznavao i koji su ga tretirali sa divljenjem - naveo je on.

Kako je dodao, posebno se seća svog prijatelja Tomislava, koji je izvadio svoj pasoš. Ostatak teksta prenosimo u celosti:

- To je bilo pred kraj devedesetih, kad su gotovo svi ljudi koje sam tamo poznavao tražili način da odu na neko drugo mesto. "Koliko vredi ovo smeće", putao je Tomislav, mašući svojim hrvatskim pasošem u mom smeru. "Gde će me to odvesti? Nigde", rekao je i bacio pasoš na pod.

Dvadeset godina kasnije, stvari su se promenile. Čiji je pasoš sada vredniji?

Još od referenduma, moja hrvatska mama gnjavi me da sredim hrvatski pasoš. Oduvek sam se osećao polu-Hrvatom i uvek sam želeo da formalizujem pasoš, ali sad se osećam pomalo oportunistički pa sam odgađao do poslednjeg trenutka.

S obzirom na to da sam nekad imao jugoslovenski pasoš, mislio sam da će to da bude relativno jednostavno. Ali pokazalo se da moram da pokažem komad papira koji dokazuje da sam bio prijavljen negde u Zagrebu.

Taj komad papira je trebalo da dođe do rodnog mesta moje mame iz jugoslovenske ambasade u Londonu, ali sada bi mogao da bude negde u Beogradu, a ne u Zagrebu. Što bi moglo da znači da je moj hrvatski pasoš još daleko.

Šta da radim? Možda da pokušam sa srpskim pasošem, ako je taj komad papira kod njih? Ne, nije dobro. Nisam Srbin, a Srbija nije u Evropskoj uniji. Nikad nisam mislio da će mi moj jugoslovenski pasoš biti toliko drag. Smešno, ali bio je iste boje kao i pasoš EU" - naveo je Čils u tekstu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • Teslina naslednica

    Tuzno je sto je gradjanima ex YU jedina i najveca briga pasos sa kojim ce moci da pobegnu iz svoje zemlje, eto za ovo su se borili nasi stariji!!!

  • Sloboda

    Jugoslavija I jugoslovenski pasos su bili svetinja. Cak I za Zapad, a o Istoku da I ne govorim. Imao sam ga kao dete jos od 1959 godine kada mi je otac specijalizirao hirurgiju u Svedskoj. Cuvam ih sve kao nesto najdraze. A kada sam izgubio takvu divnu zemlju nadomestio sam je Kanadom I kanadskim pasosem. Nisam dozvolio da me balkanski politicari I zaveden narod gurnu u rat, krv, nemastinu, sovinizam, mrznju....

  • ANTE BAN

    Probaj sa srpskim pasošem, jer je daleko popularniji od hrvatskog, posebno u EU i općenito na Zapadu!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima