• 5

Silovana devojka (16) iz Zadra, koja je na noge digla i Nišlijke, ceo dan ispitivana video-linkom

Pre nedelju dana u 15 hrvatskih gradova održani su protesti podrške tinejdžerki, a podrška je stigla i sa ulica Niša

  • 5

Maloletna devojka iz okoline Zadra, koja je grupu mladića prijavila za silovanje i druge polne delikte i ucenu, u petak je dala iskaz na Županijskom sudu u Zadru. Pre nedelju dana u 15 hrvatskih gradova održani su protesti podrške tinejdžerki, a podrška je stigla i sa ulica Niša.

Ispitana je video-linkom, a ispitivanje se vodilo skoro ceo dan. Isto tako se nezvanično saznaje kako nisu ispitani ni svedoci.

Petorica osumnjičenih od prošlog četvrtka su u istražnom zatvoru jer je tako odlučilo Izvanraspravno veće zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru kazalo je da su sva petorica mlađih punoletnika prijavljeni za polni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom. Samo jedan od njih prijavljen je za silovanje.

Silovanje, zlostavljanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

I devojke iz Niša protestovale za devojčicu iz Zadra

Pre nedelju dana na ulice 15 hrvatskih gradova izašlo je na hiljade građana koji su na protestima "Pravda za devojčice" izrazili podršku tinejdžerki iz Zadra, žrtvi seksualnog nasilja i jasno poručili da je nekažnjavanje zločina takođe zločin. Protesti su održani u Zadru, Šibeniku, Splitu, Korčuli, Rijeci, Puli, Labinu, Dugom Selu, Jastrebarskom, Čazmi, Varaždinu, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku i Zagrebu.

S hrvatskim su se građanima i devojčicom iz Zadra gotovo istovremeno solidarisale devojke iz Niša. Akciju podrške organizovao je Centar za devojke Niš.

- Kako se ne bi organizovale? Mi radimo s devojčicama, devojkama i ženama. Tema nasilja nad ženama osnovna je tema kojom se bavimo, a ulične akcije jedna od omiljenih metoda komunikacije sa sistemom i javnošću. Solidarnost je jedno od naših osnovnih načela, tako da nije moglo biti drugačije nego podržati svoje prijateljice i saborkinje. Pravosuđe je i kod nas sporo, kazne male, a nesenzibiliranost institucija velika. Stavovi javnosti u Srbiji o ovom problemu i dalje su na poražavajućem nivou - objasnila je motive za ovu solidarnu akciju Tatjana Nikolić, izvršna koordinatorka Centra za devojke Niš.

(Telegraf.rs/Index.hr/Novilist.hr)

Komentari

  • Zoo Cuvar

    Zabole ustaše za vašom podrškom... Kako vam nije jasno da sve što dolazi iz Srbije i od Srba kod njih izaziva gadjenje pa čak i Čokolade...

  • Lijepa li si

    Bravo za cure iz Nisa!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima