• 3

Dabrovi noću kradu drva, meštani bosanskog mesta ostaju bez zarade: "Namerno su doseljeni na Vrbas"

Stanovnici Krupe kažu da dabrovi stablo široko više od 40 centimetara sruše za noć, a da porodice koje žive od prerade i prodaje drveta i zbog njihove aktivnosti često ostaju bez zarade

  • 3

Dabrovi koji su se pre nekoliko godina pojavili u Krupi na Vrbasu nanose veliku štetu uništavajući imovinu i rušeći drveće, a meštani sumnjaju da ih je neko namerno naselio u tom kraju.

Stanovnici Krupe kažu da dabrovi stablo široko više od 40 centimetara sruše za noć, a da porodice koje žive od prerade i prodaje drveta i zbog njihove aktivnosti često ostaju bez zarade.

Navode da su zvali lovačko udruženje, gradske institucije, čak i Udruženja za zaštitu životinja i da samo žele da im neko nadoknadi štetu i premesti dabrove na drugo mesto, prenose "Nezavisne".

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" rekli su da je dabar trajno zaštićena vrsta Zakonom o lovstvu i daje kao takva pod zaštitom države.

- Mi samo pratimo brojno stanje i evidentiramo prisustvo te vrste i štetu koja se dešava. Dabar je skoro iščezao pre nekoliko godina, ali sad je očigledno da ih je sve više - kažu u "Zmijanju".

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da štetu koju pričini dabar na imovini, država plaća u punom iznosu procijenjene štete, što je u skladu sa Zakonom o lovstvu, u kojem je propisano da je "štetu koju počini divljač za koju je propisana stalna zabrana lova dužan da nadoknadi subjekat koji je propisao zabranu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Klara

    Hahahaha vama supper nemorate ni motorku paliti, castite mede u sumi nek vam i dovuku do kuce da se netrosite puno

  • W

    Odakle Dabrovi u Bosni?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima