Hrvatski prosvetari najavili radikalizaciju štrajka: "Hteli su da nas slome, a samo su nas osnažili"

U sredu će štrajkovati cela Hrvatska

  • 1

Sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Hrvtskoj najavili su danas nastavak štrajka i poručili da će u sredu štrajkovati prosvetari u celoj Hrvatskoj, a da će deo njih biti i na centralnom zagrebačkom Markovom trgu.

Sindikalci su održali konferenciju za novinare, na kojoj je predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla da će učitelji i profesori organizovati protest pred Vladom Hrvatske.

U ponedeljak će "cirkularni" štrajk biti nastavljen u školama u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, u utorak će se štrajkovati u Zadarskaoj i Primorsko-goranskoj županiji, dok će u sredu štrajkovati cela Hrvatska, rekla je Sanja Šprem.

- U sredu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Hteli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Naziv protesta je "6.11. za 6.11". Protest je prijavljen. Dijalog nema alternativu, ignorisati socijalne partnere dok je štrajk u toku, sigurno nije dobra poruka zaposlenima u sistemu obrazovanja - rekla je Šprem.

Dodala je da je odaziv na štrajk u osnovnim školama 96,81 posto te da je "cirkularni" štrajk dobar model, što je velik odziv dokazao.

- Predsednik HDZ-a Andrej Plenković i predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak uspešno su završili pregovore za čuvanje fotelja za vođenje i predsedanje Evropskom unijom. To je bila svrha, da sede u NSK u vreme predsedanja. Očito su obe stranke zadovoljne. Ovih dana očekujemo da Plenković opet postane predsednik vlade i pozove nas na sastanak i pregovore o budućnosti naše domovine - rekao je Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Poručili su i da su spremno za nove pregovore, da žele čuti mišljenje vlade, ali I da istovremeno oni dobiju priliku da iznesu svoje argumente i predloge.

- Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o nekim konačnim predlozima i zaključcima - rekao je Mihalinec, preneo je HRT.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    31. oktobar 2019 | 14:09

    PRAVILNA i ODMJERENA izjava! Plenki u našoj vladi ima nekoliko trojanskih konja, a jedan od njih je i Vrdoljak(HNS)! Konačno su sindikalisti izabrali pravi termin i modus; ukoliko potraje, non-stop će rušiti rejting Kolindi, vani će Hrvatska dobiti lošu percepciju, a -sve to skupa u svijetlu predsjedanja E-unijom, koje nam dolazi za 2 mjeseca! Prema tome; PROSVJETARI-IZDRŽITE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA