• 3

Nerasvetljeni slučajevi zločina u BiH: Brojne istrage tapkaju u mestu, svi se pitaju ko ih je ubio?

Još nisu otkrivene osobe odgovorne za smrt Lane Bijedić, Davida Dragičevića i policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

  • 3

Brojni su slučajevi nerasvetljenih ubistava u Bosni i Hercegovini. Većinom je reč o mafijaškim likvidacijama, ali među žrtvama su bili i policajci, povratnici i obični građani. Struka je mišljenja da su pojedini slučajevi ostali nerasvetljeni zbog loše vođene istrage.

Brutalno pretučena

Pažnja javnosti trenutno je fokusirana na ubistvo 19-godišnje Mostarke Lane Bijedić, čije je telo pronađeno 6. oktobra u reci Studenčici u mestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta auto-puta. Obdukcija je pokazala da je devojka brutalno pretučena tvrdim i tupim predmetom, a potvrđeni su i tragovi davljenja, kao i to da je još bila živa kada ju je ubica bacio u reku. Telo je u reci pronašao ribar.

Nejasno je ostalo zašto se nesuđena brucoškinja uputila u Studence. Formirana je posebna grupa koja će ponovo analizirati snimke izuzete s video-nadzora brojnih objekata kako bi razrešila enigmu Laninog kretanja od mesta Trebižat do Studenaca. Tužilaštvo je najavilo da čeka nalaze veštačenja te da bi uskoro moglo otkriti ubicu.

Lana Bijedić

Foto: Facebook

Iako su privođeni automafijaši s Pala, još nisu otkrivene ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, na koje je pucano dok su bili na dužnosti oko četiri sata posle ponoći 26. oktobra prošle godine u naselju Alipašino Polje. Nikad nije pronađen automobil iz kojeg je pucano, a ni puška iz koje su ubijeni. Adis je podlegao na mestu, dok je od posledica ranjavanja u KCUS-u istog dana preminuo i njegov kolega Davor.

Istraga je ponovo krenula ispočetka, formiran je novi tužilački tim da sve dokaze ponovo pročešlja, a u subotu je u Geteovoj ulici otkriveno spomen-obeležje na mestu gde su ubijeni.

Adis Šehović, Davor Vujinović

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović Foto: nezavisne.com

Za ubistvo policajaca privođen je član automafije Srećko Trifković, koji se tereti i u predmetu "Volan", te Miloš Obradov, koji se zajedno s Trifkovićem i Stefanom Samardžijom sada tereti za krađu vozila i saučesništvo za ubistvo Damira Ostojića Šijana u Banjakuci.

Istraga u ovom slučaju još traje, jer nije uhapšen izvršilac Šijanove likvidacije i pokušaja ubistva njegove supruge Sande Jošić u septembru prošle godine.

Telo na ušću

Telo Davida Dragičevića, 21-godišnjeg studenta elektrotehnike iz Banjaluke, pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u reku Vrbas kod tvrđave Kastel 24. marta 2018., pet dana od nestanka. Policijska istraga prvobitno je utvrdila da je smrt nastala utapanjem, ali je nakon tri meseca tužilac pokrenuo istragu o ubistvu.

Davidova porodica tvrdi da je on ubijen i optužuje visoke političke i policijske zvaničnike za zataškavanje slučaja. Ovaj slučaj izazvao je višemesečne proteste građana.

David Dragicevic

Foto: Facebook/PRAVDA ZA DAVIDA/Davor Dragičević

Sin biznismena

Miloš Ostojić ubijen je prvog dana 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Ubistvo je izvršeno automatskom puškom ispred kluba "Sparta" koji je u Ostojićevom suvlasništvu. Saznanja ukazuju da je zapaljeni Golf 5 koji je pronađen nešto dalje od mesta ubistva ranije ukraden na području Tuzle. Ubijeni Miloš Ostojić sin je poznatog biznismena iz Istočnog Sarajeva. Motivi ubistva mogu ukazivati na dva pravca, a jedan od onih koji se istražuje je i sumnja na reket.

Milos Ostojić

Foto: Privatna arhiva

Ubistva povratnika

Nikada nije pronađena osoba koja je 2001. pogodila Murata Bradića kamenom u glavu prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije u Banjaluci, niti osoba koja je 11. jula iste godine usmrtila 16-godišnju Melihu Durić, povratnicu u Vlasenicu. Nerasvetljena su ubistva Ahmeta Bešića, jednog od prvih povratnika u Bosanski Novi koji je život izgubio u oktobru 2000., kada mu je na ulazna vrata kuće postavljena ručna bomba, te Ibrahima Ramulića, jednog od prvih povratnika u mesto Hambarine kod Prijedora, čije je telo pronađeno u novembru 2001. u iznajmljenom kontejneru Ujedinjenih nacija (UN) u zaseoku Brđani.

Izrešetan pred kućom

Jedini nerasvetljeni zločin na području Tuzlanskog kantona je likvidacija Senada Habibovića, koji je u oktobru 2014. ubijen u sačekuši u tuzlanskoj ulici Armije RBiH.

Svi saslušani u vezi s ubistvom Habibovića su iz kriminalnog miljea iz kojeg je bio i ubijeni. Habibović je izrešetan u svom automobilu Golf 5, ispred zgrade u kojoj je živeo. Policija sumnja da je ubica pucao iz neposredne blizine.

Likvidirani snajperom

Senad Kobilić iz Sarajeva ubijen u julu prošle godine hicem iz snajpera u ugostiteljskom objektu u Bosanskoj Gradiški u mestu Liskovac. Kobilić je odranije bio poznat sarajevskoj policiji po vršenju krivičnih dela, zbog čega je bio privođen i osuđivan. Bio je osumnjičen, ali i oslobođen, za reketarenje i krađu, kao i umešanost u eksploziju 2003. godine. Privođen je zbog nanošenja teških telesnih povreda i osuđen zbog pokušaja prevare i nedozvoljenog posedovanja oružja.

Hicem iz snajpera ubijen je i Čedo Đokića 1. avgusta 2016. u Zvorniku. Likvidiran je jednim metkom dok je pio kafu na balkonu svog stana, na trećem spratu.

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Komentari

  • Kiki

    Eto atraktivnih poslova za sposobne, opremljene I nesputavane policajce.

  • Tara

    Kad je rec o davidu niko nezna pravu istinu tako da ne pisete sta njegovi roditelji kazu otac se borio za vlast danima je pravio banjalucki buvljak sve dok je opozicija prestala da ga finansira drugo deca razvedenih roditelja znamo kakva su a majka ga se setila kad je poginuo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima