• 2

Napad u ljubljanskom gej klubu: Razlupana vrata, prozori i inventar

Zaposleni u klubu su ostali nepovređeni jer su se zatvorili u pomoćne prostorije

  • 2

Grupa neidentifikovanih napadača upala je u klub "Tifani" u Ljubljani u kojem se okupljaju pripadnici LGBT populacije. Veruje se da je napad bio motivisan mržnjom, javlja slovenačka agencija STA.

Napadači, koji su polomili ulazna vrata i prozore kluba, kao i inventar, pobegli su kada je policija stigla na mesto događaja. Prema izveštaju policije, u napadu, koji se dogodio nakon zatvaranja kluba u ranim jutarnjim satima, pričinjena je šteta od nekoliko hiljada evra.

Zaposleni u klubu su ostali nepovređeni jer su se zatvorili u pomoćne prostorije, dok su napadači lupali u zidove i vrata i upućivali homofobične izjave.

Policija navodi da napad tretira kao zločin iz mržnje. Klub "Tifani" deli zgradu s lezbijskim klubom "Monokel". Vest o napadu objavljena je na stranici kluba na Fejsbuku.

Nije neuobičajeno u Sloveniji

Premijer Marjan Šarec napisao je na Tviteru da je napad "kukavički, jadan čin". On je istakao da takvi nasilni činovi, nažalost, nisu neuobičajeni u Sloveniji.

Istovremeno, organizacija Legebitra upozorava da je porast zločina iz mržnje protiv LGBT osoba delom rezultat toga što govor mržnje postaje uobičajen u slovenačkoj politici i društvu uopšte.

Pre oko mesec dana radnik obezbeđenja u ljubljanskom klubu K4 otpušten je pošto je pozdravio nacističkim pozdravom gosta na događaju za homoseksualce, a početkom oktobra istaknuti homoseksualni aktivista je ozbiljno povređen u Murskoj Soboti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Tara

    Bravo za momke.

  • Дејан Младеновић

    Па да је ова назови вест уопште вредна помена?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima