• 14

Protest u Sarajevu zbog Nobela za književnost: "Kao da ste nagradu dali Miloševiću"

Protestanti smatraju da je nagrada Handkeu isto kao da su je dodeljena nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, kojeg je pisac podržavao

  • 14

Predstavnici "Udruženje žrtava i svedoka genocida u BiH" organizovalo je mirno okupljanje ispred zgrade Ambasade Kraljevine Švedske u centru Sarajeva, zbog odluke da se Nobelova nagrada dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Protestanti smatraju da je nagrada Handkeu isto kao da su je dodeljena nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, kojeg je pisac podržavao.

Udruženje majki Srebrenice držale su fotografije Handkea na kojima se vidi da je bio u Srebrenici u leto 1996, preneo je sarajevski portal Klix.

Predsednica tog udruženja, Munira Subašić, je predala pismo Ambasadi za kralja i kraljicu Švedske u kojom ih upozorava da je, kako kažu, nagrada dodeljena nekome ko je podržao zločin.

Nagradu su mogli da dodele i Karadžiću i Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima - rekla je Subašić.

Pozvali su sve, pogotovo Akademiju Švedske da odustane od dodele nagrade i napravi presedan.

- Ispoštujte Nobela koji je osnovao fondaciju radi drugačijih izuma. Nadam se da će naš apel uroditi plodom. On je podržavao zločince i ne zaslužuje je - rekao je jedan od protestanata.

Simbolično protest je organizovan na dan kada će nagrada biti dodeljena.

Video: Dobitnici Nobelove nagrade za mir su ginekolog i bivša robinja Islamske države

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mima

    Ove u životu ni bukvar procitale nisu, a daju sebi za pravo da se u sve mešaju. Najvažniju stvar kao majke nisu uradile, a to je da nauče decu da ne MRZE. Da su to uradile deca im se ne bi s puškama igrala.

  • Tika

    Da od takvih svet zavisi, odavno bi propao.

  • Cika Velja

    Od ovakvih stvari puno Bosnjaka odlicno zivi...a da li znaju ko je Nobel...nisam siguran???

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima