• 0

Hrvatski prosvetari na ulicama: 2.000 ljudi na u centru Zagreba, skandirali "Dole vlada"

Štrajk prosvetara je ušao u 19. dan, a njihov zahtev je povećanje koeficijenta složenosti posla

  • 0

Sindikalni protest zaposlenih u prosveti na Markovom trgu u Zagrebu okupio je, kako se procenjuje, oko 2.000 ljudi, koji skandiraju "Dole vlada" i "Mi vas se ne bojimo".

Štrajk prosvetara je ušao u 19. dan, a njihov zahtev je povećanje koeficijenta složenosti posla.

Sindikalni čelnici na protestu nose navijačke majice uz poruku da “predstavljaju najuspešniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje u školskim klupama”.

Sindikati obrazovanja organiziraju protest pod nazivom “6. 11. za 6,11 posto”, jer ne prihvataju povećanje plata za 6,11 odsto u narednoj godini, koje im je obećao premijer Andrej Plenković, dok se u red ne dovedu koeficijenti.

Sindikalci su započeli pregovore s vladom, ali su nastavili štrajk, a predsednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec poručio je da neće odustati dok ne isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je - ako ispunite naše zahteve, vi ste pobedili.

- Ako ih ne ispunite, bićete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svet voli pobednike - rekao je Mihalinec, preneo je hrvatski portal Dnevno.

Učesnicima protesta se obratio i glavni sekretar slovenačkog Sindikata vaspitanja i obrazovanja i potpredsednik Evropske komisije sindikata obrazovanja, Branimir Štrukelj, poručivši im da istraju.

- Istrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada”, kazao je. Vi ne štrajkujete zato što bi hteli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima - rekao je Štrukelj.

Štrajk i protest podržali su i neki poslanici opozicionog Mosta.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti.

Video: Deca iz Dalmacije slave pobedu nad malim Srbima uz povike Za dom spremni

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima