• 3

Graničarima bio sumnjiv BMW, a kada su otvorili gepek, iza kofera im se smešilo traženo lice

Za njim je italijanska policija raspisala Evropski nalog za hapšenje zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koja je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamine...

  • 3

Kad je na graničnom prelazu Bregana u ponedeljak ujutro policija uočila BMW "trojku" bosanskih tablica, koji je iz Hrvatske trebao ući u Sloveniju, auto im se učinio sumnjivim.

BMW kojim je upravljao BiH državljanin K.S. prestrojili su u traku za pregled, ali ništa ih nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek.

Naime, iza par kofera, stisnut u gepeku, iz "trojke" im se smešio korpulentni Edin Kametović zvani Dlaka (38), diler iz BiH za kojim je Italija raspisala Evropski nalog za hapšenje zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koja je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamine...

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao deo grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile italijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana RH - Dragan Hilak iz Osijeka te Alen Novaković iz Solina.

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdati nalozi za hapšenje. Iza rešetaka su pak završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkoga, Makedonci, jedan Marokanac i 15-ak Italijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrednosti oko 600.000 evra i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz okrivljenih osuđen u odsutnosti, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili Anis Šerifović koji je osuđen na 13 godina i četiri meseca zatvora te njegov brat Zahid Šerifović koji je osuđen na 12 godina zatvora. Osječanin Dragan Hilak osuđen je pak na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića, inače prilično poznatog gosta hrvatskih "crnih kronika", postupak privremeno prekinut jer je u bekstvu.

Naime, hrvatsko pravosuđe je protiv Novakovića, kojeg su mediji prozvali "dalmatinskim kraljem prevara", vodilo više postupaka, a u nekima od njih je i osuđen.

Nakon hapšenja na Bregani, Kametović je odveden na Županijski sud u Velikoj Gorici, gde mu je određen istražni zatvor radi predaje Italiji.

Kametović se, neslužbeno se saznaje, na sudu u V. Gorici u prisutnosti svog advokata Gordana Pregleja protivio izručenju Italiji. Umesto toga traži da se izruči u BiH, jer je i njegova zemlja za njim raspisala poternicu radi izdržavanja kazne od godinu i devet meseci zatvora.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Komentari

  • Kiki

    Svasta pa lepse bi mu bilo u italijanskom nego u bilo kom balkanskom zatvotu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima