• 26

Reditelj Pejaković posle dešavanja u Nevesinju: Povukao sam se jer nisam mogao da spasim program

Aleksandar Pejaković je dodao da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić odlučili da ga podrže u toj nameri

  • 26

Reditelj Aleksandar Pejaković, koji je osmislio memorijalnu akademiju povodom obeležavanja Mitrovdana u Nevesinju, demantovao je pisanje pojedinih medija da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili skidanje natpisa posećenih Mitrovdanskim bitkama.

Navodeći da glumci pomenute natpise i ambleme nisu ni videli, Pejaković je istakao da je žalosno kako su pojedini politički manipulatori jednu plemenitu umetničku i patriotsku ideju zlonamerno pokušali da pretvore u skandal zarad skupljanja jeftinih političkih poena.

- Na poziv opštine Nevesinje i obeležavanje Mitrovdana rado sam se odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomognem mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obeleže godišnjicu mitrovdanskih bitaka. Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umetničkom nivou prilagodili formi memorijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan.

- Upravo zbog pijeteta prema žrtavama odredili smo da je osnovna boja scenografije crna. Neposredno na generalnoj probi memorijalne akademije organizatori su od mene kao autora programa neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obeležjem Republike Srpske, iako su na bini već stajala obeležja Republike Srpske u vidu amblema i zastave. Svi moji dobronamerni saveti su naišli na negodovanje i kada sam shvatio da ne mogu da spasim umetnički program pred direktan TV prenos, odlučio sam da se povučem - rekao je Pejaković za "Nezavisne".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Glumci podržali reditelja

Dodao je da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić odlučili da ga podrže u toj nameri.

- Dramski umetnici Vojin Ćetković i Dejan Lutkić koji su rado prihvatili moj poziv da dođu u Nevesinje i da govore poeziju su odlučili da me podrže i rekli ako ja odustajem od režije da ni oni ne žele da učestvuju u programu. Nažalost, uzaludna su bila i moja uveravanja organizatorima da će njihovim insistiranjem na prekrivanju crne boje na sceni, memorijalna akademija ne samo biti skrnavljenje i narušavanje sećanja na stradale borce Republike Srpske, već i osiromašena, jer se sa scene neće čuti dela velikih srpskih pesnika Dušana Vasiljeva i Rajka Petrova Noga. Da gledaoci RTRS-a u direktnom TV prenosu neće biti u prilici da čuju šokantne istorijske činjenice iz knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995", čiji je autor Zoran Janjić, a recenzenti general major Radovan Grubač i pukovnik Novica Gušić. Odlučio sam da se povučem sa memorijalne akademije - istakao je Pejaković.

Pojedini mediji su objavili da su Ćetković i Lutkić tražili da se sa bine skine veliki natpis "Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu" uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Svečnost povodom obeležavanja Mitrovdana je ipak održana, ali u skraćenoj verziji.

Osim toga, tokom svečane akademije, nezadovoljni borci su se okupili i negodovali zbog dodeljivanja najvećeg priznanja "Povelje opštine Nevesinje" Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Tom prilikom je jedna osoba uhapšena zbog narušavanja javnog reda i mira.

Tražili da se skine "mušema"

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izjavio je tada da su Pejaković, Ćetković i Lutkić otkazali učešće na svečanoj akademiji povodom Mitrovdana, Dana opštine Nevesinje, uoči njenog samog početka.

- Tražili su od nas da skinemo, kako su rekli, mušemu, a mušema je bila pano na kome je pisalo 'Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu' uz koji je stajao grb Republike Srpske i natpis Vlada Republike Srpske - Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. S obzirom da nismo pristali na to, oni su otkazali učešće - rekao je Avdalović za Srnu.

On je istakao da je svečana akademija ipak održana.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Komentari

  • Boki

    Ko je on i ko su oni da spašavaju umetnički dojam? Da li tako rade i kad nastupaju u Sarajevu i Mostaru? Nisam čuo da im je tamo nešto smetalo. Sergej je recimo u Sarajevu nosio majicu sa likom Alijinog generala Divljaka, nije mu smetalo a ovde im smeta još jedan grb RS, kao narušava njihovu viziju umetnosti. Sramota.

  • Ratl

    Sta god pisali u njihovu odbranu! Nema tu oprosta gazenju zrtava Srpstva u Srpskoj!

  • Kalamiti

    Neki glumci su glumci, a neki nisu. Već su pravi glumci. Ponos prave umetnosti. Svaka čast na distanciranju. Samo je ipak trebalo otputovati tamo spreman. Uvek prvo traži protokol, pa pristani na posao. Ovako, progutali svoj gorki deo. Šta ćeš. Živi bili! Idemo dalje pošteno.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima