• 28

Tragična smrt Petra (7) i Pavla (5): Stric Srbin ih sahranio, sugrađanin Anis im podigao spomen

Tragedija koja je obeležila život u Konjicu, a koja se decenijama ne spominje

  • 28

U ratnom stradanju u Bosanskohercegovačkom gradu Konjicu 2. jula 1992. godine ubijena je četvoročlana porodica Golubović. Sa roditeljima prosvetnim radnicima, ocem Đurom i majkom Vlastom, ubijena su ratnim mecima i dvojica maloletnih dečaka - sedmogodišnji Petar i petogodišnji Pavle.

porodica Golubović, Konjic

Spomen ploča Petru i Pavlu, podigao Anis Kosovac Printskrin: Prva/ Exploziv

Njihov stric Stojan živo se seća dana sa poslednje zajedničke fotografije sa dečacima. Kaže, igrali su se lepo, a to zajedničko vreme sa sinovcima bio mu je i povod za česte posete iz Hadžića, gde on živi.

Kada je vreme nagovestilo da slede nevolje, savetovao je brata i snaju da napuste Konjic, u kojem je tada bilo oko 6.000 Srba. Danas je ta brojka 30 puta manja, pa ih je u mestu između Mostara sa jedne i Sarajeva sa druge strane, ostalo tek 200 i među njima nijedno od četvoro spomenutih Golubovića.

- Sećam se poslednjeg susreta, oni su bili kod mene u Hadžićima. Sedeli smo, pričali o tom stanju. Govorio sam im da izađu odatle, oni me nisu slušali. Ko će nas? Neće nam niko ništa. Mislili su da neće biti rata - objašnjava Stojan kako ih nije ubedio da se na vreme zaštite.

Sudbina je htela i da Petar tog dana umre dvaput. Prvi put su ga meci omašili, dok su kraj njega pala tela roditelja i brata. Potom je potržio pomoć i imao nesreću da se obrati pogrešnim ljudima. Tada je ubijen i on.

Moj razum to ne može shvatiti da neko ubije dete od pet i sedam godina - objašnjava stric da je zločin do današnjeg dana ostao neobjašnjen.

porodica Golubović, Konjic

Stric Stojan sa dečacima Printskrin: Prva/ Exploziv

Za ubistvo porodice Golubović pred kantonalnim sudom u Mostaru osuđen je samo jedan čovek. Mirale Macić dobio je 12 godina zatvora. Kada je izašao 2011. godine  uhapšen je ponovo po optužnici za ratni zločin, ali nije dočekao suđenje, već je umro u januaru 2012. godine, dan pre razmatranja sudske nagodbe.

- Vidite kakvi su sudovi u Bosni i Hercegovini. Za čitavu porodicu dobije 11 godina zatvora - kaže stric.

Jedan Konjičanin nije dozvolio da se zločin zaboravi. Musliman Anis Kosovac na ulazu u staro pravoslavno groblje vlastitim je sredstvima postavio spomen ploču ubijenim dečacima.

- Gurali su ih pod tepih, gde im nije bilo mesto. Sad nisu pod tepihom, ako ništa. Jesu na groblju, ali eto... - objašnjava svoj potez Anis Kosovac: - Ja sam plakao kad sam sliku našao na internetu i kad su postavili ovu ploču. Plačem za decom. Ili si čovek ili ne. Ne možeš postati. Neko se rodi kao životinja. Ima i onih koji su ljudi, ali ne smeju reći da su ljudi.

Objašnjava da je naišao na nerazumevanje kada je poželeo da njihovo stradanje učini vidljivim.

- Što će ti ovo? Samo ćeš se zavaditi sa muslimanima, Srbi će opet reći da su žrtve. Kad je svet saznao za ovo, prijatelj je rekao: "Svaka ti čast, nek nisi šutio".

Video: Nebojša je robijao 15 godina zbog zločina nad muslimanima, a u zatvoru se oženio muslimankom

(Telegraf.rs/ Prva/Exploziv)

Komentari

  • Sexo

    Jedan ne covjk osudjen na 12 god? Ziv bio brate Radovane(i ja sam Radovan).

  • Petar

    Medju svim nacijama ima pravi jludi ,veliku nejludi I netreba jedne velicati a druge napadati,Treba nam Mir radi dece I opstanka jedan zivot imamo reprize nema.

  • Wien

    Ovo je genocid...prava definicija genocida..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima