• 70

Šokantne slike iz Zavoda Pazarić: Deca vezana za radijatore i nameštaj, sama pružaju ruke da ih vežu

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje

  • 70

Na današnjoj pres konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Foto: Klix.ba

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 zaposlenih, od čega je 27 ekonomista, 47 bolesne dece. Noću je angažovan jedan negovatelj koji je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je Ćudić.

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Foto: Klix.ba

Neophodno je, kaže, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

- Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

Podsetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Parlament FBiH odbio inicijativu poslanice

Većina poslanika u Predstavničkom domu parlamenta FBiH nije prihvatila predlog šefa Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ i DF su bili delom suzdržani, a delom protiv predloga, dok je SBB velikim delom bio za.

Zanimljivo je da je većina poslanika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sednici Predstavničkog doma.

- Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata - kratko je rekla Ćudić ocenivši ovaj odnos prema problemu u Zavodu sramotnim, piše Klix.ba.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(Telegraf.rs/Foto: Klix.ba)

Komentari

  • Sanja

    Da li je ovo moguce?Sramota,i tuga za decu.Pa da li oni imaju decu???Oni su dovoljno kaznjeni..Kako mozete mirno da spavate?Bezdusnici!

  • Dalibor

    Bože dragi pomozi im i država da reaguje podhitno

  • Zdravstveni radnik

    Ne podrzavam nikakav vid zlostavljanja ali zapitajte se koliko zaposlenih radi na koliko dece i da li mozda moraju da tu decu ovako osiguraju ne bi li sprecili da odu negde sami i povrede se mnogo vise jer ne mogu sami o sebi da brinu a zaposlenih je neverovatno premalo da bi se adekvatno posvetili svakom ponaosob ..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima