≫ 

Aleksandra i Predrag s krdom divljih konja kod Trebinja: Ovako se osvaja sloboda

Predivni, predivni mladi ljudi, koji su osvojili slobodu

  • 3
Mladi bračni par iz trebinjskog sela brine o divljim konjima

Foto: nezavisne.com

Predrag i Aleksandra Janičić, mladi bračni par iz trebinjskog sela Podvori, 17 kilometara udaljenog od grada, brinu za krdo od tridesetak divljih konja u planini Viduša, koja je deo planinskog venca Sitnica, piše portal Nezavisne.com.

- Viduša, u stvari, ima nekoliko krda. U jednom, najbrojnijem, s tridesetak konja, mojih je sedam, jer sam najpre imao kobilu koja je nekada bila s ovim konjima, a nekada smo je dovodili kući, tako da se ona parila s konjima u planini i sada imamo njenih potomaka koji su ostali u krdu. Njih čak ponekad koristimo za rad na njivi - kaže Predrag za "Nezavisne".

Osim ovoga, Vidušom krstare još dva do tri manja krda. Svi ovi konji su nekada imali vlasnike ili su još u nečijem vlasništvu, pa ih oni uzimaju za rad kada su im potrebni i povremeno ih obilaze, dok Predrag i Aleksandra to rade redovno.

Mladi bračni par iz trebinjskog sela brine o divljim konjima

Predrag Janičić, Foto: nezavisne.com

- Mi ne možemo odneti u planinu hrane koliko im je potrebno, ali ih redovno, jednom do dva puta mesečno, obilazimo. Ponesemo soli, šećera ili žita, a što im je najviše potrebno, pojimo ih u letnjim mesecima - kaže Peđina supruga Aleksandra, koja je pre godinu dana napustila posao u Vojsci Srbije, u Beogradu, gde je i odrasla, da bi se udala u hercegovačko selo.

Beograđanka u hercegovačkom selu

 

Kaže da joj nije nimalo neobično u Podvorima, gde se, za razliku od velegradskih poslova i zanimanja, živi isključivo od poljoprivrede i stočarstva.

Iako živi u brojnoj porodičnoj zajednici, sa suprugom, svekrom, svekrvom, muževom babom i deverom, koji je na studijama, Aleksandra se brzo prilagodila ovakvom načinu života i zavolela domaće životinje, naročito konje.

Mladi bračni par iz trebinjskog sela brine o divljim konjima

Na planini Viduša ima nekoliko ovakvih krda konja, Foto: nezavisne.com

Najviše vole sa mnom da se maze

 

- Naučila sam da jašem konje i kako im se prilazi, tako da sada, čini mi se, najviše vole da se maze sa mnom pa svaki put kada Peđa ode u planinu - idem i ja s njim, što mi predstavlja veliki užitak - govori Aleksandra za "Nezavisne".

Iako su se na Viduši, planini koja se proteže na tri opštine, Trebinje, Ljubinje i Bileću, nekada napasale hiljade krava i desetine hiljada ovaca, ovaj prostor bio je bezvodan, pa su na različitim lokalitetima planine građene čatrnje za vodu s pojilima, što danas Peđa i Aleksandra koriste za pojenje konja.

Pojenje leti

 

- Najveća briga koja se može pružiti ovim konjima je pojenje u vreme letnjih meseci. Tada odlazim na Vidušu i svake sedmice, jer znam da su konji žedni, a voda im se može dati samo izvlačenjem u kantama iz čatrnja - priča dalje Peđa, prisetivši se jednog letnjog događaja, kada je pola dana pojio jedno krdo koje je tamo zatekao.

Mladi bračni par iz trebinjskog sela brine o divljim konjima

Aleksandra Janičić: Veliki mi je užitak da krenem na planinu sa mužem, Foto: nezavisne.com

Tokom leta se zbog žeđi ne kreću i uglavnom miruju u udolinama ili oko čatrnja.

- Kada sam toga vrelog letnjog dana stigao na jednu čatrnju, zatekao sam ošamućene konje. Odmah sam počeo zahvatati vodu kantom, jer svaka čatrnja ima kantu. Vodu sam sipao u pojila, verovali ili ne, pola dana, odnosno punih šest sati. Sve to vreme sam samo zahvatao vodu i sipao u pojilo, a oni bi je odmah popili. Tada sam bio ispunjen ponosom na samoga sebe - priča Peđa.

Epski pesnik

 

Ovaj mladi bračni par inače ne prestaje pozitivno da iznenađuje svoje sugrađane, jer se za Peđu, kome je tek 25 godina, najpre čulo kao za jedinog hercegovačkog epskog pesnika kome je priznanje odao i Božo Đuranović, autor čuvenog speva "Smrt popa Mila Jovovića".

Mladi bračni par iz trebinjskog sela brine o divljim konjima

Pored pomaganja konjima, uzbere se i pokoja lekovita travka, Foto: nezavisne.com

Svojim talentom i dobrotom osvojio je i suprugu Aleksandru, kojoj je tek 21 godina.

Ona kaže da, pored kućnih poslova, najviše voli odlazak u planinu, gde sakupi i nešto šumskih plodova i lekovitog bilja, pomazi konje, podeli im šećera i soli, nadiše se planinskog vazduha i napije viduške vode, što je čini srećnom.

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zvoncica

    23. novembar 2019 | 11:56

    Divno 🍀

  • Banat

    23. novembar 2019 | 12:40

    Divno Trebinje i okolina 💞

  • Dasa

    23. novembar 2019 | 13:16

    Divan primer mnogima a narocito mladim ljudima da se podsete sta znaci istinska sreca,radost,ljubav i skromnost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA