• 0

Hrvati tvrde: Slovenci priznali da su varali u arbitraži

Mediji Ističu da izveštaj slovenačke parlamentarne komisije za nadzor obaveštajnih službi potvrđuje da je Ljubljana "u cilju arbitražne prevare upregla državni aparat i svoje tajne službe"

  • 0

Slovenci su priznali da su varali u arbitraži sa Hrvatskom, pišu hrvatski mediji pozivajući se na izveštaj Slovenačke komisije za nadzor javnih službi.

U izveštaju se navodi da je slovenačka država preko obaveštajnih službi sve vreme učestvovala u prikrivanju komunikacije između arbitražnog agenta Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca koji trebalo da ostane nezavisan i nije smeo da komunicira sa stranama u sporu, piše Večernji list.

Ističu kako izveštaj slovenačke parlamentarne komisije za nadzor obaveštajnih službi (KNOVS) potvrđuje da je Ljubljana "u cilju arbitražne prevare upregla državni aparat i svoje tajne službe".

Slovenija Hrvatska zastava

Foto: Pixabay

Javni deo izveštaja KNOVS-a o "obaveštajnim i protivobaveštajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Hagu", koji je ovih dana objavljen u Ljubljani, svedoči da je Slovenija ušla u postupak kao da je reč o obaveštajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku pred međunarodnim pravosudnim telom.

Zatečeni u nedopuštenom komuniciranju

Pokušavajući da utvrde zašto su slovenački arbitar i agentkinja u arbitražnom postupku zatečeni u nedopuštenom komuniciranju, KNOVS posle višemesečne istrage otkriva niz kompromitujućih činjenica koje dovode u pitanje ključne stavove slovenačke strane u arbitražnom sporu.

SOVA je, kako stoji u izveštaju, "intenzivno učestvovala u arbitražnom postupku", da bi osigurala tajno komuniciranje slovenačkog arbitražnog tima, iako je sve pokušala da pretvori u aferu hrvatskog "nezakonitog prisluškivanja".

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije putem fiksnih telefona i nezaštićenom međunarodnom linijom, ali je Simona Drenik ipak iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenačkim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenački plan izjalovio se zato što se oni nisu dosledno pridržavali instrukcija obaveštajaca pa su njihove razgovore, kako se navodi u izveštaju, snimili hrvatski obavještaci, prenosi Večernji list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima