≫ 

Ivan nasmrt izbo ženu, pa se požalio na presudu. Sud usvojio žalbu, a on umesto 18 dobio 21 godinu

Osuđenik ima prava na još jednu žalbu

  • 3
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Vrhovni sud povećao je kaznu zatvora Ivanu Kralju na 21 godinu, muškarcu koji je u decembru prošle godine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na 18 godina, jer je nožem ubio nevenčanu suprugu Anitu Novoselac koju je i ranije zlostavljao.

Ne otkrivajući identitet osuđenika i žrtve, Vrhovni sud je u ponedeljak izvestio da je kaznu povećao prihvatajući žalbu državnog tužioca.

Vrhovni sud smatra da je prvostepeni sud precenio olakšavajuće, a potcenio otežavajuće okolnosti.

- S posebnom pažnjom treba ceniti da je reč o najtežem krivičnom delu protiv života i tela, koje je počinjeno prema žrtvi porodičnog nasilja u odnosu na koju se optuženik već ranije nasilnički ponašao i to za vreme trajanja zaštitnih mera zabrane približavanja, uznemiravanja i udaljavanja iz zajedničkog domaćinstva - istakao je Vrhovni sud.

On je žrtvi zadao pet ubodnih i jednu ubodno-reznu ranu, a i ranije je bio osuđivan zbog krivičnih dela s elementima nasilja.

- Vrhovni sud nije prihvatio predlog optuženika da mu se izrekne blaža kazna, jer bi ona poslala pogrešnu poruku osobama koje se ponašaju na istovetan ili sličan način i žrtvama porodičnog nasilja, kao i društvu u celini. Povećana kazna u sebi sadrži dovoljnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženik počinjenjem ovog dela naneo žrtvi, ali isto tako i društvu u celini, i ispuniće svrhu kažnjavanja - objavio je Vrhovni sud.

Protiv ove presude dopuštena je žalba, jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud, ovoga puta kao sud trećeg stepena.

Prema optužnici, Kralj je 20. maja prošle godine oko 6 sati ušao u podrumski stan kuće u zagrebačkim Gajnicama gde se posvađao s vanbračnom suprugom. U jednom trenutku je dograbio nož i Anitu Novoselac izbo po leđima, rukama i dojkama.

Od zadobijenih povreda Anita Novoselac je na mestu preminula, dok je Kralj nakon ubistva pozvao policiju i sačekao njihov dolazak. Kralj je tokom suđenja priznao ubistvo, navodeći da se branio jer ga je opsovala.

Do ubistva je došlo za vreme trajanja zaštitne mere zabrane približavanja na udaljenosti od 100 metara na celoj teritoriji Hrvatske, koja je Kralju izrečena ranije.

Video: Muž ubio ženu, pa pokušao samoubistvo

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Porota

    25. novembar 2019 | 18:27

    Gospodo sudije, niko nema pravo nikome oduzeti život ... Pravda je samo jedna ... Život za život ... Pa bi sve drugačije funkcionisalo ... Koja je to vaga, koja vaga " kaznu " ? Neko dobije manje ili više godina zatvora ... Možda je neko lepše ubio, pa dobio manje godina ? Smešno ... Takvih ljudi društvo treba da se oslobađa po kratkom postupku, radi mira i troškova održavanja takvih u životu ... Čemu ? Zašto ? ... Da bi kasnije ponovili istu stvar ? ... Sada će neko reći, pa i sami postajemo on, kad propagiramo smrtnu kaznu ... Ali ne, smrtna kazna treba da bude prevencija za ovakve, pa bi onda debelo razmislili, pre nego se odluče na ovakav čin .... Mnogi životi bi bili spašeni ... Objavite komentar

  • M.P

    25. novembar 2019 | 18:31

    Ubijes pa se jos zalis, mnogo 18 god,mislim da sud nije pogresio.

  • Boban

    25. novembar 2019 | 18:16

    Zakonski je nemoguće nekome povećati kaznu koju je sud jednom izrekao, bar ja tako mislim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA