≫ 

U crkvi na hrvatskom ostrvu pronašli vremensku kapsulu i misterioznu poruku od pre skoro 100 godina

U bočici su se nalazila tri predmeta

  • 4
Ostrvo Silba, poruka u boci Foto: Profimedia, Youtube/ Piero Munaretto

Vremensku kapsulu postavljenu 1922. godine pronašli su naučnici u crkvi Gospe od Karmena na ostrvu Silba u Hrvatskoj. Kapsula je prema njihovim saznanjima postavljena kad je crkva obnavljana, pre punih 97 godina.

Pronašli su je u zazidanoj niši crkvene kapele koja nosi ime sv. Antuna Padovanskog, a sadržaj je bio sakriven u staklenoj bočici na kojoj stoji natpis "Diana". Bočica je bila zapečaćena plutenim čepom i voštanim pečatom kako u nju ne bi ulazila vlaga.

U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavim mastilom ispisana "Spomenica", jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. marta 1921. godine te jedna zamotana cigareta.

Istraživanja je sproveo Eugen Motušić, arheolog i istoričar umetnosti i predsednik "Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine ostrva Silbe", koji je prilikom razgrađivanja zazida niše otkrio bočicu. Nakon dokumentovanja pronalaska, na licu mesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj bez oštećivanja bočice i malte u koju je bila utisnuta.

Pri pronalasku su bili prisutni članovi Društva, Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin, te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin.

Najzanimljiviji deo spisa je živahni post scriptum u kojem Frano Gašpić, autor spomenice, moli onog ko pronađe pismo da im ga "radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska".

Raspitivanjem kod starijih Silbenjana te pregledom arhivskih spisa utvrdili su da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi direkcije "Potrošno - Obrtne Zadruge u Silbi" - jedine civilne organizacije koja je u to vreme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

Špiro Lazarin u to je vreme bio njen direktor, a po pripajanju ostrva Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Opštine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu "Spomenicu" i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i naslednik Špira Lazarina na funkciji direktora "Zadruge", a tada njegov zamenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora.

Budući je nekadašnja franjevačka crkva Gospe od Karmena od 1878. u vlasništvu Opštine Silba, oni su u vreme italijanske okupacije kao najistaknutiji predstavnici sela sastavili "Spomenicu", brižno je sačuvali i radi dodatne verodostojnosti priložili monetu Kraljevine SHS čime su izrazili i politički stav prema okupaciji Dalmacije.

Po pronalasku vremenske kapsule Eugen Motušić nije obavestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odeljenju u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju sprovodi Zadarska nadbiskupija, a finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji radovi obuhvataju malterisanje njene unutrašnjosti te prvu fazu elektrifikacije koju finansira Grad Zadar. Crkva Gospe od Karmena će nakon obnove osim sakralne funkcije imati i namenu stalne izložbe sakralne baštine ostrva Silbe te će se u njoj izložiti vredne umetnine i liturgijski predmeti koje su za sedam silbenskih crkvi i kapela donirali mesni kapetani i pomorci.

Prema uputstvu Igora Miletića - načelnika Konzervatorskog odeljenja u Zadru, nakon dovršetka tekuće obnove crkve postaviće se nova vremenska kapsula, i to 2022. godine.

Tekst spomenice

"Spomenica Ova crkva Gospe od Karmena, nazvana Mostir, bila je prerađena (restaurirana) u mesecu maju i junu 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, građevni preduzetnik je bio Viktor Spineli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se mesto u to doba još nalazilo pod italijanskom okupacijom a očekivala se evakuacija i pripajanje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 juna 1922. Špiro Lazarin Zamarija Marinić F. Gaspić

P.S. Molimo ko nađe ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja F. Gaspić."

Video: U manastiru Žiča otkrivena ploča iz 16. veka

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    27. novembar 2019 | 16:01

    Hvala veliko pronalazaču..gde kaze stoji kraljevina Srba Hrvata i Slove.. Da vide još jednom da nije država bila samo njihova.

  • leni

    27. novembar 2019 | 18:42

    jel cirilicom napisano?

  • Stana

    28. novembar 2019 | 00:02

    Pa jeste javili Špiri i Frani da ste našlo Bocu !!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA