• 2

Hrvati stali na stranu prosvetara, masovno na Fejsbuku pišu "NE": To je njihov odgovor premijeru

Štrajk u školama se nastavlja do petka, a hoće li trajati i dalje zavisi od toga hoće li sindikati da prihvate paket povećanja plata od 10.4 odsto koji im je vlada ponudila u utorak uveče

  • 2

Hrvatski prosvetni radnici nastavljaju štrajk, a danas i sutra bi trebalo da se izjasne o ponudi premijera Andreja Plenkovića. Iako zvanično nisu dali odgovor, brojni nastavnici u grupana na Fejsbuku dele fotografije na kojima drže natpis "NE" kao odgovor na ponudu koju je sinoć dala vlada.

Štrajk u školama se nastavlja do petka, a hoće li trajati i dalje zavisi od toga hoće li sindikati da prihvate paket povećanja plata od 10.4 odsto koji im je vlada ponudila u utorak uveče.

Sindikati su najavili kako će danas da daju na glasanje ponudu vlade, a naglasili su da to nije ono što su tražili.

Plenković je naveo četiri datuma na koje bi se postepeno povećale plate zaposlenima u hrvatskim školama.

Od 1. decembra plate bi se kroz dodatak kolektivnom ugovoru povećale za 3 odsto, od 1. januara za još dva, od 1. juna 3 odsto, te od oktobra još 2.

Ukupno bi se u 2020. plata povećala 10,4 odsto.

- Očekujemo da će nakon što sindikati sprovedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka, te da škola počne od petka - rekao je Plenković.

Ipak, sindikat hrvatskih učitelja javio se jutros na Fejsbuku.

- Sinoć kasno su završeni pregovori sindikata s predsednikom vlade. Nakon dugih pregovora, vlada je izrekla svoju konačnu ponudu. Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje - navodi se.

Ponuda se sastoji od: 3 odsto dodataka od 1.12.2019; 1 odsto dodataka od 1.6.2020. i zajedničkog rada na koeficijentima. Ako ne dođe do izmene Uredbe o koeficijentima do 1.12.2020. dobili bismo još dodatak od 1 odsto.

Ljudi na Fejsbuku se masovno izjašnjavaju sa "NE".

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • BOSNA

    Samo hrabro prosvjetari, para se ima dok milione daju Hercegovini, i dijelu Posavine. Da negovorim o milionima ulozenim u fontane i druge nebitne stvari u kriznim vremenuma. Vi, ljekari, piolicija ste malo placeni za svoj rad.

  • N

    Da se malo na Hrvate ugledamo, totalan prekid rada dok se ne ispune zahtevi! Ovde he to nemoguće jer ih je 50% stranacki zaposleno!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima