• 68

Otvoreno pismo Vedrane Rudan Severini: Vidim, plačete, čudite se jer su vam oteli dete

Ja, manje slavna, prošla sam sličan put

  • 68

Pošto je hrvatski sud pevačici Severini oduzeo starateljstvo nad sinom i privremeno ga dodelio ocu deteta, književnica Vedrana Rudan poslala je otvoreno pismo pevačici.

Mi ga prenosimo u celosti:

"Poštovana gospođo Kojić! Vidim, plačete, vidim, čudite se zato jer su vam oteli dete. Ja, manje slavna, prošla sam sličan put. Davne 1988. godine odlučila sam da napustim muža. Živeli smo u zajedničkoj kući. Na startu mi je dao do znanja da će se za kuću boriti do kraja. Tada nisam znala šta je to “kraj”. Saznala sam 2017. Dvadeset i devet godina borila sam se da bih mogla da dođem do dela zajedničke kuće koji je bio uknjižen na moje ime.

Srećom, advokat me sve te godine zastupao besplatno. Da sam morala da platim troškove nikad ne bih došla do svog dela. Hvala, Siniša.

Vedrana Rudan

Vedrana Rudan, Foto: Rino Gropuzzo

Kuću sam napustila s torbicom u ruci. Deca su ostala s njim jer nismo imali gde. Nema ko me od komšija, neznanaca i bivših prijatelja nije proglasio “kurvom”. Usudila sam se da uzmem život u svoje ruke, da krenem dalje bez njega, da izaberem sama svoj put.

Unajmila sam stančić u potkrovlju. Preko veze. Niko nije hteo da mi iznajmi stan kad je čuo da imam dvoje dece. Znanci, neznanci, bivši prijatelji, bili su zgroženi što sam otišla s ljubavnikom i "ostavila" decu. Umesto da ostanem sa zlostavljačem i čekam kad će mi razvaliti glavu.

S riječkim Centrom za socijalni rad imala sam vrašku sreću zato jer je moj “slučaj” dobio muškarac. Nikad ga neću zaboraviti. Tada sam naučila, slušajući priče svojih “koleginica” koje su imale manje sreće, da je žena ženi žena.

Čovek mi je spasio život

Čovek mi je spasio život. Rekao mi je, to sam prvi put u životu čula, da imam pravo na izbor, da sam dobra majka, da će djeca jednom shvatiti i da nema potrebe da se tako strašno osećam krivom.

Osećala sam se krivom što sam deci “razorila život”, što sam im oduzela “oca”. Sad već godinama žive opušteno bez njega, nit’ ga čuju, nit’ ga vide, što sam učinila ono što udate, “pristojne” žene i majke ne rade: između novog života i pakla, izabrala sam, ne novi život, nego život.

Muškarac kog ostavljaš mogao je da odbije razvod

U ono doba, ponoviću, bila je 1988. godina, muškarac koga ostavljaš mogao je da odbije razvod. Moj je to učinio. Borio se protiv razvoda jer me “voleo”. Na sudu je tražio da se vratim “kući”, njemu i deci, iako je u našem “domu” s njim već živela druga žena. Sudija nas je ipak razvela.

Po svoje lične stvari, uzela sam odeću, jastuk i pokrivač, otišla sam jednog jutra kad je vazduh bio “čist”. Nekoliko dana kasnije usudila sam se da odem po metar drva. “Ukrala” sam drva iz vlastitog dvorišta koja sam kupila vlastitim novcem, sin mi je držao stražu. Pevala sam u malom kamionu dok smo prijatelj i ja vozili “ukradeno” prema mom podstanarskom stanu srećna što me nije uhvatio “na delu” i razbio mi glavu.

Severina sa sinom Aleksandrom

Severina sa sinom, Foto: Instagram/severina

I danas me neki zovu ku*vom

I danas me neki zbog bega od kuće i “napuštanja” dece koja godinama nisu videla “oca” nazivaju “ku*vom”. Ne pogađa me to. Znam gde živim, znam da sam dobra majka, znam da imam prekrasnu decu i divno unuče i dobrog muža, znam da sam srećna. Srećna sam zato jer sam imala hrabrosti da se borim i protiv “komšija” i protiv “prijatelja” i protiv “sistema”.

Niko u ovoj zemlji nije na strani žene. Kako je bilo pred četrdeset godina, tako je i ostalo. Danas je još gore jer se i Crkva uključuje u lov na “ku*ve”.

Gospođo Kojić! Čemu suze? Baš je to ono na šta se on pali. Čemu čuđenje presudi? Živimo u Hrvatskoj. Ne znate moć novca? Ne znate koliko ženska mržnja može biti ogromna kad ženka oseti da bi neka druga ženka mogla da odbaci okove u kojima se ona sama batrga?

Svi su protiv vas

Gospođo Kojić, kako ne razumete? Svi su protiv vas. Portali, komšije, tabloidi, sudovi, sistem, žene, žene, žene. Na strani vaših protivnika je i ogroman novac uložen u vaš progon.

Gospođo Kojić, vi ste veštica koju treba zgaziti, pretvoriti je u baru suza. Treba vas uništiti pa vam zauvek oduzeti pravo da viđate sina zato jer ste “ludi”. Da ste “normalni” u nekom biste kamenom dvorcu gledali “Zadrugu”, lakirali nokte i pevali sebi pod bradu.

Gospođo Kojić, kad vas vidim ovako uplakanu pitam se, gde je Severina? Severina koja leti vazduhom, Severina koja peva pred hiljadama ljudi, Severina koja ne plače ni kad se čitava ženomrzačka Hrvatska protiv nje digne na noge.

Nemojte zbog mene da rastegnete usta u osmeh

Severina! Od*ebite sve te odvratne ženke koje na vas reže. Od*ebite i sve napaljene mužjake koji vas mrze jer vas ne mogu ščepati. Od*ebite i njega koji ovih dana svršava jer je “pobedio”. Ne, nemojte obrisati suze i rastegnuti usta u osmeh zbog mene. Ja sam spašena. Učinite to zbog nekoliko desetina  hiljada Hrvatica koje nisu Severina, a prolaze isto.

Održite koncert u Zagrebu! Blistajte i u Ljubljani! Budite Severina, budite velika mama malog Aleksandra koji će jednoga dana na vas biti ponosan, ako dobijete ovu bitku. A dobićete je.

Eto, sestro, nikad vas nisam videla, ne slušam vaše pesme, ne odlazim na vaše koncerte, ali jesam na vašoj strani. Vi ste jedna od nas. Stisnite lepe zube, od*ebite suze i krenite u rat protiv zmijurina koje su se prodale za šaku dolara."

Video: Severina otkrila u Knjaževcu: Želim dete!

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Nevena

    Mogu samo jedno u ovoj "prici" sigurno da tvrdima a to je da Vedrana Rudan odlicno radi svoj posao u borbi za zenska prava u 21 vijeku i do jedne granice Kapitalizma... toliko dobro da bi joj i mnoge Srpkinje na tome mogle pozavidjeti i samo se u jednom ne slazem sa njom a to je njeno tumacenje Severinine "slave" ... jer ja kao zene nikada ne bih pozeljela ni sebi narocito ne svom djetetu sticanje slave kao Severininu uprkos mnogo vecoj bijedi i neimastini u kojoj ste se nalazili vi Gospodjo Rudan. Prvenstveno zato sto sam i sama majka smatram da je tom presudom ona ostecena ... danas se sa novcem sve kupuje pa i sam iznos alimentacije to potvrdjuje zar ne ?

  • Ž.

    Vedrana koja je ostavila djecu da bi živjela s ljubavnikom je zadnja koja bi trebala komentirati tako nešto. Severina je bila uvjerena da može sve. Zanemarivala je upozorenja centra za socijalnu skrb, optuživala profesorice u školi, sazivala konferencije za medije... Nije bila u stanju skrbiti o djetetu. Milan je kupio kuću u Zagrebu, prilagodio cijeli svoj život radi sina. I naravno da je sud dosudio kako je. Ispravno.

  • Lola

    Do sad je milan imao i manje od 88 sati nedeljno , pa ne vidim ni jednu ovu dole dusebriznu "mamu" da joj je to smetalo . To je ok da otac ne vidja dete i da ga detetova maja uvenjuje detetom , a ocuh vidja dete kao da je njegovo ? Sram vas bilo . Starateljstvo pola-pola je jedino normalno i ispravno . A bljuvotine tipa jadna majka ... uzas kakav 13 vek vlada u Srbiji ... dusebrizne instgram majke koje decu imaju da i kace na fejs i instagram

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima