• 7

Otkriveni dokumenti o poslednjim danima Titovog života: Obdukcija od 33.437 dinara i gomila računa

Tito je zadnjih 68 dana bio u veštačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i piće koje je plaćeno u vreme njegovog boravka u Ljubljani

  • 7

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svetlo na poslednje mesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi nekadašnje SFRJ.

Prema pisanju ljubljanskih medija, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je zadnji put korišćena kao sklonište u vreme vazdušne opasnosti za vreme sukoba sa JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim lečenjem u Ljubljani završila u Beogradu, prenosi Jutarnji list.

Većina papira otkriva šta je sve plaćeno u vreme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, a koji govore da je za mesec dana pojedeno 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram teletine, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršute i 90 kilograma konzervirane šunke.

U istom jednomesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni.

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vreme živelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara.

Titovo lečenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od 2.100.000 dinara, a lečio ga je konzilijum lekara od kojih su tri bila iz Slovenije, i po jedan iz SAD-a i Rusije.

Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri meseca svog života, a iako je poznato da nije baš slušao lekare i da nije želeo da se odrekne omiljene hrane i pića, Tito je zadnjih 68 dana bio u veštačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i piće koje je, prema pronađenim računima, plaćeno u vreme njegovog boravka u Ljubljani.

(Telegraf.rs/ Jutarnji list)

Komentari

  • Тодорић

    Сада можемо да га изручимо Словенији,они су плаћали његово лечење,неуспешно,па нека задрже и кусур.

  • Nevena

    Imalo se - moglo se .... zato im se danas jedu "virsle" i to one najjeftinije iz EU.... nekada prva u svemu , a eto sta osta od nekadasnje Republike Slovenije... austrijska kolonija....

  • Nody

    Sreca pa da je troskove snosila Slovenija nedao bog da je Srbija aaaa bilo bi dreke do neba i kmecanja

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima