• 6

Oni ulaze u trku za novog predsednika Hrvatske: Predati potpisi, jedan kandidat otpada

Potencijalni kandidati sa predsedničku trku su: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Dario Juričan, Katarina Peović, Ivan Pernar, Dalija Orešković, Nedjeljko Babić i Slobodan Midžić

  • 6

Za budućeg predsednika ili predsednicu Republike Hrvatske na predstojećim izborima boriće se 12 kandidata koji su do ponoći predali potreban broj potpisa Državnoj izbornoj komisiji.

Potencijalni kandidati sa predsedničku trku su: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Dario Juričan, Katarina Peović, Ivan Pernar, Dalija Orešković, Nedjeljko Babić i Slobodan Midžić.

U narednih 48 sati komisija ima zadatak da obradi predate prijave i potpise, a zatim da ih odbije ili prihvati, te objavi konačnu rang listu kandidata za predsednika Republike Hrvatske.

Nakon objave zvanične liste kandidata počinje predizborna kampanja, a kandidati ne smeju da potroše više od osam miliona kuna na promociju. Kampanja će trajati do 20. decembra u ponoć, prenosi "Klix.ba".

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović iz HDZ-a je predala 231.652 potpisa, a SDP-ovac Zoran Milanović blizu 78.000. Miroslav Škoro je Državnoj komisiji doneo kutije sa blizu 80.000 potpisa, dok je Ivan Pernar predao blizu 15.000 potpisa, kao i Mislav Kolakušić. Dario Juričan se kandidovao sa, kako je rekao, 13.000 potpisa, kao i Anto Đapić. Hiljadu više je predao Nedjeljko Babić, dok je kutije sa 16.000 potpisa predao Dejan Kovač. Katarina Peović ide u kandidaturu sa 14.000 potpisa podrške. Dalija Orešković navodno ima 11.000 potpisa, dok je Slobodan Midžić navodno predao samo jedan potpis i on će da bude "diskvalifikovan" iz zvanične kandidature.

Minimalan broj potpisa za kandidaturu je 10.000.

Iako su najavljivali da će i oni ući u trku za Pantovčak, na kraju to nisu učinili bivši potpredsednik Vlade hrvatske Ante Simonić, bivši "mostovac" Tomislav Panenić, Ava Karabatić, kao ni bivši ministar unutrašnjih poslova Vlago Orepić.

Predsednički izbori zakazani su za nedelju 22. decembar.

Video: Raskrinkana Kolinda: Tvrdi da se nije srela sa Dačićem, a onda je UN objavio snimak

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Novosadjanin

    A šta bi sa kandidaturom Ave Karabatić?!!! 😂😂😂

  • Мики

    На крају ће бити да у Кроасанији живи између 15 и 48 милиона људи

  • Rs

    Šta nas briga nek rade šta hoće daleko im lepa kuća

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima