• 7

Od rata do danas državljanstva BiH odreklo se 90.000 građana: Postali su Nemci, Austrijanci, Česi...

Najčešće kao razlog za odricanje državljanstva navode pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, pogodnosti kod studiranja u inostranstvu i generalno veća prava u zemljama u kojima žive

  • 7

Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine do sada se odreklo državljanstva, a vlasti su zabrinute jer iz godine u godinu dobijaju sve više zahteva za ispis iz matične knjige državljana.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zvanično je potvrdilo da se od ratnih godina do sada državljanstva te zemlje odreklo 88.163 njenih građana.

Portparolka tog resora Zorica Rulj potvrdila je da trend odricanja građana od bosanskohercegovačkog pasoša zabrinjavajuće raste, argumentirajući to činjenicom da se državljanstva matične države u razdoblju od 1. januara do 3. decembra ove godine odreklo ukupno 3.735 osoba, prenela je Hina.

Tokom 1996., prve posleratne godine, državljanstva BiH odreklo se svega šest osoba, sledećih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi ove godine došlo do više hiljada takvih zahteva.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi.

U postupku odricanja od državljanstva BiH podnositelji zahteva nisu dužni navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, pogodnosti kod studiranja u inostranstvu i generalno veća prava u zemljama u kojima žive.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • BOSNA

    Gradjani iz cijelog svijeta koji rade u drugim zemljama dok imaju pravo uzimaju drzavljanstvo te zemlje u kojoj zive i rade, ne samo Bosanci. Pravi Bosanac koji je rodjen u Bosni ce obozavat i voljet svoj grad, selo i zemlju isto kao i gradjani drugih YU Republika. Postujem druge a volim svoju Bosnu, zato se kaze? Zbogom Bosno, odoh u Sarajevo.

  • SRBIN LEVČANIN

    JEDNI BEZE DRUGI DOLAZE

  • Viki

    Drugi imaju dvojna drzavljanstva.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima