• 26

Crna Gora objavila predlog novog zakona: Verski objekti izgrađeni pre 1918. su državna svojina!

Vlasnik nije Srpska pravoslavna crkva već - država Crna Gora

  • 26

Vlada Crne Gore utvrdila je na jučerašnjoj sednici predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji bi, uprkos snažnom protivljenju Srpske pravoslavne crkve, trebalo da zameni zakon iz 1977. godine.

Portal Analitika objavila je ključne članove Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kao i faksimil originalnog teksta. Novi Zakon tretira kao kulturno dobro državnu imovinu koju koriste verske zajednice, a odnosi se na izgrađene verske objekte ili zemljište pribavljeno iz javnih prihoda koji su bili u državnoj svojini pre 1918. godine. To se, međutim, neće odnositi na objekte ili zemljište za koje postoji dokaz o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima ili zemljištem.

- Verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina - piše u članu 62 Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

U istom članu se dalje navodi da verski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, takođe su državna svojina.

- U pogledu postojanja dokaza o činjenicama primeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku - podvlači se u propisu, čiju fotografiju možete da pogledate na ovom linku.

Upis

Uprava za nekretnine dužna je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi verske objekte i zemljište koji su državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Takođe, Uprava je dužna da upis zahteva izvrši u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, o čemu, bez odlaganja, obaveštava versku zajednicu koja koristi objekte i zemljište.

Ukoliko se utvrdi da je imovina državna, verska zajednica će nastaviti sa korišćenjem objekta i zemljišta.

- Po pravosnažnosti odluke kojom se vrši upis prava državne svojine u katastar nepokretnosti u skladu sa članom 62 st. 1 i 2 ovog zakona, verska zajednica nastavlja sa korišćenjem objekata i zemljišta koji su predmet upisa do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem - zaključuje se u Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

SPC protiv novog zakona

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski i da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori koja, kako je navedno, ima svoju “osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore”.

(Telegraf.rs/portalanalitika.me)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRĐAN

    "izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana" Da li to znači da sve što su građani uradili humanitarno pripada državi. Odmarališta koje su sindikati i fabrike poklonili narodu crne gore nakon velikog zemljotresa bi onda trebalo da pripadne Srpskoj državi. I ko je finansirao izgradnju Srbi iz Crne gore ili Crnogorci. Ili możda Bokelji? I da li bi te crkve bile samo prebačene da budu crnogorske ili ne daj bože nešto slično kao na Kosovu. Neko bi mogao skinuti krst sa krova kad se to bude tajno izglasalo. Sodoma i gomora.

  • Marija

    Ne igrajte se sa BOGOM

  • Laki

    Pa to pgada Srbe, Turke, Hrvate, Austrijance, Francuze.....Svi su tu nesto podigli.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima