Poznati istoričar: Arhive Vatikana kriju tačan broj žrtava Jasenovca

Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive

  • 13

Tačan broj žrtava koncentracionog logora Jasenovac u profašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata biće jedino moguće utvrditi ako se "jednog dana desi čudo" i Vatikan potpuno otvori za javnost svoje arhive iz tog vremena, izjavio je istoričar Vladimir Umeljić.

- I dalje smatram da mi, nažalost, ne znamo taj broj, jer je veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme, kako bi se taj genocid prikrio... U Jasenovcu se broj žrtava meri stotinama hiljada, to je sigurno - kaže za današnje Večernje novosti Umeljić, naučnik, teolog i istoričar iz Nemačke.

Na pitanje lista da li očekuje da se čudo zaista i dogodi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje vatikanske arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive.

- Baciće ''nekoliko kockica'', ali selekcija će biti izvršena pre nego što dođe do pompeznog otvaranja arhiva - smatra istoričar.

List piše da je Umeljić, koji je posvetio decenije istraživanju fenomena genocida nad Srbima, osmislio termin "srbocid", koji se od 2005. godine citira u naučnim krugovima, ali u Srbiji još nije dovoljno prihvaćen.

Jasenovac, voz smrti, pesma Đurđevdan

Printskrin: Youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ Живот Вечни

- Srbocid je zločin genocida koji je NDH od 1941. do 1945. počinio nad Srbima. U svojoj knjizi ''Srbi i genocidni 20. vek'' potvrdio sam srbocid dokumentima Vermahta i obaveštajnih službi i iz diplomatskih izvora Hitlerove Nemačke, tadašnjih saveznika NDH. Srbocid je ''terminus tehnikus'' smišljen radi brzog prepoznavanja tog zločina. Jevreji imaju termin Holokaust, kod Roma imamo porajmos - dodao je Umeljić.

Na pitanje da prokomentariše reviziju istorije koja je u zamahu u Hrvatskoj, pogotovo kada je reč o zločinima NDH, on kaže da se ne treba spuštati na nivo aktuelnih hrvatskih istoričara.

- To što oni rade su notorne laži i frazeološko isprazno iživljavanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svet - rekao je Umeljić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    8. decembar 2019 | 09:06

    Очекивати од злочинаца да признају своје злочине је апсурд. Ватикан је један од твораца фабрике смрти зване "Јасеновац". Срећом па постоје људи, као што је професор Србољуб Живановић и његов тим, који неуморно раде на томе да се не понови јерменска неправда.

  • Tara

    8. decembar 2019 | 07:36

    Katolicka sekta sta od njih ocekivati sva zla pocinju od njih.

  • nikolas

    8. decembar 2019 | 07:51

    700 HILJADA SAMO SRBA JE TAMO ZAKLANO I STRELJANO ,JEVREJA SE ZNA BROJ A ROME SU SVUGDE STRELJALI BEZ IKAKVE EVIDENCIJE POSTO BI ONI SAMI SEBI KOPALI JAME!!! JOSKA JE ISAO VISE PUTA TAJNO U VATIKAN POSLE RATA I OZNA SIGURNA IMA DOKUMENTACIJU BOLJU OD VATIKANA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA