• 11

Oštra polemika akademika: Bugari tvrde da makedonski jezik ne postoji

Sobranje Makedonske akademije nauka i umetnosti 3. decembra ove godine usvojilo je "Povelju o makedonskom jeziku", u kojoj stoje, kako je navedeno, naučno priznate činjenice o makedonskom jeziku

  • 11

Bugarska akademija nauka i umetnosti oglasila se stavom da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju lažna.

Akademija nauka Bugarske ističe da se "tvrdnjom da postoji makedonski jezik, narušavaju odnosi između dve zemlje".

Bugarski akademici su ocenili makedonski jezik lažnim nakon usvajanja Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti, 3. decembra.

- Dokument Makedonske akademije nauka i umetnosti izazvao je ozbiljne naučne primedbe. Makedonska pozicija je lažna - navodi se u saopštenju bugarske akademije.

Stav bugarskih akademika je na istoj liniji sa deklaracijom koju je 9. oktobra usvojila bugarska vlada, a nakon toga i bugarski parlament, u kojoj se naglašava da "u dokumentima Evropske unije ne sme da se pominje makedonski jazik".

Sobranje Makedonske akademije nauka i umetnosti 3. decembra ove godine usvojilo je "Povelju o makedonskom jeziku", u kojoj stoje, kako je navedeno, naučno priznate činjenice o makedonskom jeziku.

Inače, Bugarska i Severna Makedonija 1. avgusta 2017. godine potpisale su Sporazum o prijateljstvu koji predviđa i rešavanje pitanja zajedničke istorije.

Rad zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim pitanjima bavi se udzbenicima istorije u osnovnim i srednjim školama u te dve zemlje, kao i obeležavanjem zajedničkih ličnosti kroz istoriju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Hehe

    Slovenski jezik slovenski.....

  • Johny

    Ne postoji. Kao što ne postoji ne Bugarski... Bugari poreklom nisu sloveni. Koji slovenski narod im je najbliži geografski? Rešenje - da priznaju i Bugari i novoosnovani Severnomakedonci da pricaju srpskim jezikom i gotova stvar.

  • ratar

    Pa ne postoji. Izmisljena nacija

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima