• 7

Vlada u Zagrebu dodelila novac za izgradnju Hrvatske kuće u Srbiji

Ugovor o dodeli sredstava u iznosu od 90.000 evra potpisan je u sedištu Hrvatskog nacionalnog veća

  • 7

Hrvatska vlada dodelila je, u sklopu nacionalnog praznika hrvatske manjine u Srbiji, vođstvu zajednice novac za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko snaženje Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Ugovor o dodeli sredstava u iznosu od 90.000 evra potpisali su u sedištu HNV-a državni sekretar Središnje državne kancelarije za Hrvate van Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsednica Jasna Vojnić.

- Ovo je pokazatelj jedne vidljive i snažne politike vlade RH prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte zaista stoji iza naših sunarodnika na ovom prostoru. Time demonstriramo da nam je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, pre svega jezik i kulturu - izjavio je Milas.

Novi objekt

Od dodeljenog novca biće izgrađen novi objekt, uz postojeću zgradu HNV-a, čime će se pod istim krovom naći sve tri profesionalne institucije hrvatske manjine - Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska reč“ i HNV.

Takođe, biće angažovane dve osobe za razvojne projekte i šef područne kancelarije zastupničkog tela hrvatske manjine u Srbiji.

Povodom praznika, Dana osnivanja prvog saziva HNV-a, u Subotici je održana svečana akademija na kojoj je županu Vukovarsko-sremske županije Boži Galiću dodeljeno visoko godišnje priznanje za društveni rad u hrvatskoj zajednici pod nazivom „Ban Josip Jelačić“.

Video: Samo nek je veselo! Srbi i Hrvati uhvatili se u kolo u Užicu

(Telegraf.rs / Hina)

Komentari

  • Baki

    To se mora zabraniti jer je ovo provokacija USTAŠA !!!!!! Kada u Vukovaru i Belom Manastiru bude pisalo sa ĆIRILICOM i bude Srpska kuća onda će možda biti i njihova ovde . SMRT FAŠIZMU A SLOBODA SUBOTICI

  • Toni

    Bice posla za one koji obozavaju grafit.

  • Stevica

    HDZ-u pred izbore treba svaki glas, a samo ih dijaspora spašava.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima