"Ako zatreba, branićemo Ostrog!" Monasi spremaju mošti Vasilija Ostroškog za put, subota je Dan D

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore ne odustaju od plana da 26. decembra u parlamentu izglasaju zakon kome se protivi većina naroda, verske zajednice, međunarodna javnost...

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog / Foto: Mateja Beljan

"Ako zatreba, branićemo Ostrog!" Sa ovom porukom, nalik zavetu, vernici iz Crne Gore, ali i iz svih zemalja, koji svakodnevno posećuju dom Svetog Vasilija Ostroškog dočekuju veliki crkveno-narodni sabor za odbranu vere zakazan za subotu u Nikšiću. Na ovom skupu vernici i građani Crne Gore dići će svoj glas protiv usvajanja predloženog zakona o slobodi veroispovesti, prema kome će vlasnik imovine Srpske crkve postati - država Crna Gora.

Samo dan pošto su se u parlamentu lomila koplja između predsednika Vlade Duška Markovića i opozicionih stranaka, koje traže bezuslovno povlačenje opasnog zakona, u Ostrogu je vladao nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu.

Sveštenici su na Nikoljdan obavljali poslednje pripreme za putovanje moštiju Svetog Vasilija. Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve vernike da se pred kivotom svetitelja sjedine, izmire i pošalju poruku da naum vlasti - neće proći.

Sveštenici u Ostrogu svoje stavove ne iznose bez blagoslova mitropolita Amfilohija.

- Sve je rečeno i jasno. Nema šta tu da se doda - kažu sveštenici ostroške svetinje.

U Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića. Najavljeni su dolasci iz svih krajeva Crne Gore. Skup koji je najavljen kao "sabor u odbranu vere i svetinja", kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

Manastir Ostrog

Foto: D. Zlojutro

- Stajaćemo mirno u subotu, jer sa strahom božjim u molitvenoj koloni idemo na poklonjenje moštima Čudotvorca. Svi imamo želju da Sveti Vasilije Ostroški pomiri pravoslavne Crnogorce, braću i sestre, sinove i očeve. I da ne dozvoli nikada više da vera mora da se brani - ističu organizatori.

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore iz redova vladajuće većine DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Albanaca, bez obzira na sva upozorenja iz zemlje i sveta, ne odustaju od plana da 26. decembra u parlamentu izglasaju zakon kome se protivi većina naroda, verske zajednice, međunarodna javnost...

U manastiru kažu da iznošenje kivota svetitelja, kako neki govore, nije čudo niti presedan.

- Uvek kad je muka, u pomoć se priziva Čudotvorac. On nije samo iscelitelj i zaštitnik grada Nikšića i njegovih žitelja, nego i cele vaseljene - kažu monasi.

U Ostrogu je u četvrtak bio i Prvoslav Bojović iz Kuršumlije, čiji preci su poreklom iz Andrijevice. On je ktitor pogranične crkve u Merdarima koja je posvećena Stefanu Dečanskom:

- Vidimo se u Nikšiću! Tamo nam je mesto.

Manastir Ostrog

Foto: Mateja Beljan

Iako još nema najava o organizovanom prevozu na veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, građani istočne Hercegovine u velikom broju planiraju odlazak, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog - Čudotvorca.

Hercegovci ne kriju da gaje posebna osećanja prema Svetom Vasiliju i manastiru Ostrogu.

- Za nas iz Hercegovine ne postoje bilo kakve granice sa Crnom Gorom, kada je reč o veri i Svetom Vasiliju Ostroškom. Ne idemo u Nikšić da bilo šta dokazujemo. Idemo da budemo sa braćom i da se svi okupimo oko istog, iz ljubavi prema Bogu, prema našoj Crkvi - istakao je Ilija iz Gacka.

Veliki broj stanovnika iz istočne Hercegovine, od Trebinja da Nevesinja, zaputiće se ka Nikšiću, kako bi celi svet video veličanstveno sliku sa velikog crkveno-narodnog sabora. To što se spekuliše o mogućim dužim zadržavanjima na graničnim prelazima, kažu, neće im biti prepreka.

Delegacija EU u Crnoj Gori saopštila je u četvrtak da se regulisanje verskih zajednica ne može uređivati van preporuka Venecijanske komisije i međunarodnih standarda o ljudskim pravima. Regulisanje verskih zajednica nacionalna je nadležnost, navodi se u saopštenju i dodaje da to pitanje, međutim, treba urediti na način koji okuplja zainteresovane strane.

Video: Zbog Svetog Vasilija Ostroškog ruski novinari došli u drevni manastir

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  Nadam se da ce uspeti

  3
  0

  Podelite komentar

 • Draškić

  Da li je Ostrog ikada bio nacionalizovan i postao državna imovina? Koliko znam nije. E onda kako može država uzimati nešto, ili davati nekome drugome, što nije njeno? Samo se držati argumenata a izbegavati sukobe sa komšijama jer to priželjkuju neprijatelji Srba.

  23
  1

  Podelite komentar

 • Leontin Braun

  Znajte da je Njegoš reko srpski je Montenegro.

  9
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima