• 0

U projekat uključena i NASA: Kocka iz svemira sletela u Rožaje, a u njoj su bili pramenovi kose

Rožajski gimnazijalci i NASA realizovali eksperiment pod nazivom “Od Meše Selimovića do svemira”

  • 0

Učenici rožajske Gimnazije sa profesorkom Mirsadom Šabotić su uz pomoć NASA realizovali eksperiment pod nazivom “Od Meše Selimovića do svemira” tako što su u posebnu kocku upakovali pramenove ofarbane i neofarbane kose, koja je poslata u svemir.

Kako prenosi podgorički list Dan, eksperiment je završio misiju i vraćen je u Rožaje, gde je kocka otvorena u prisustvu novinara.

Šabotićeva je navela da je eksperiment potpuno uspeo i delimično se desilo ono što su i naslućivali. Ona je objasnila da su verovali da će se ofarbana kosa pretvoriti u prašinu, ali se to nije desilo već je došlo do strukturalnog oštećenja kose tako da se sa malim pritiskom veoma lako lomi.

- Izgleda veoma osušeno i oštećeno. Neofarbana kosa je doživela tek delimične promene, kako se hipotezom i pretpostavilo, došlo je do njenog uvijanja. Iz ovoga se može zaključiti da, iako nije došlo do potpunog potvrđivanja postavljene hipoteze, ofarbana kosa je značajno oštećena nasuprot prirodnoj koja je ipak, uz visoko izlaganje UV zracima, ostala zdrava i nepromenjena - ispričala je Šabotićeva.

Ona je dodala da je svrha eksperimenta ispunjena, jer je dokazano da farba za kosu oslabljuje njenu strukturu i čini je osetljivijom.

Šabotićeva je istakla da je cilj projekta bio uperen ka promeni svesti građana, odnosno ukazivanje na štetne materije koje su prisutne u industrijskim farbama za kosu, kao i usmeravanje na alternativne metode farbanja kose, piše Dan.

List dodaje da je projekat rožajskih gimnazijalaca izazvao veliku pažnju i znatiželju crnogorske javnosti.

(Telegraf.rs/Dan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA